Sari la conținut

Concurs cu premii medicale. 15 de maramureşence vor câștiga câte o ecografie mamară gratuită

Când au decis să organizeze acest concurs, medicii băimăreni au pornit de la o realitate sumbră: cancerul de sân este prima cauza de deces în rândul româncelor. În fiecare an, în ţară aproximativ 6000 de femei sunt diagnosticate cu această boală, iar în fiecare zi o pacientă din trei pierde lupta cu maladia. Multe femei descoperă boala prea târziu, când medicii nu mai pot face nimic să le salveze.

O ecografie mamară de rutină ar putea face însă diferența dintre viață și moarte.

"Sunt importante pentru că evidențiază în stadii destul de incipiente modificările de la nivelul sânului și importantă este descoperirea la timp a formelor de cancer pentru că, în primele stadii, poate fi chiar vindecat", atrage atenţia dr. Vasile Pașca, șeful Laboratorului de Explorări Funcționale, Spitalul Județean Baia Mare.

Ca să le determine pe doamnele trecute de 40 de ani să îşi facă periodic investigaţii medicale, conducerea Spitalului Judeţean din Baia Mare a venit cu ideea unui concurs. Printr-un comentariu sau un mesaj la o postare pe pagina de socializare a unităţii medicale, doritoarele pot câştiga o investigaţie gratuită.

"Este vorba despre 15 ecografii mamare efectuate gratuit de către spitalul nostru în cadrul unui pseudo-concurs, hai să îi spunem. Vom trage la sorți dintre persoanele înscrise", spune Sorina Pintea, managerul Spitalul Județean din Baia Mare.

În mai puțin de 24 de ore, peste 250 de femei s-au înscris în concurs.

"E un lucru foarte bun acesta. Se depistează din timp problemele."

"E o treabă foarte bună pentru noi, femeile, care…din păcate, rata la mortalitate e cam mare."

"Cred că ar trebui făcută mai des, mult mai des."

Procedura de screening va fi făcută săptămâna viitoare în Spitalul Județean din Baia Mare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa