Constantin Brâncuşi, omagiat la Oradea

Data publicării:
brancusi omagiere

Cei 142 de ani trecuţi de la naşterea lui Constantin Brâncuşi au fost marcaţi printr-un eveniment luni seara, la Oradea. Un specialist din cadrul Facultăţii de Arte Vizuale din oraş le-a dezvăluit celor prezenţi amănunte despre viaţa şi opera celui mai important sculptor român.

Timp de o oră, conferenţiarul universitar Ştefan Gaie de la Facultatea de Arte Vizuale Oradea le-a vorbit celor prezenţi într-una dintre galeriile Cetăţii despre cel pe care americanii l-au numit părintele sculpturii moderne. Cei din public au aflat despre momentele de cumpănă din viaţa lui Constantin Brâncuşi şi felul în care acesta a devenit unul dintre cei mai renumiţi artişti la nivel mondial.

"A fost un precursor; luat-o de la zero - ceea ce nu e deloc puţin în istoria artei. Brâncuşi a influenţat într-un mod decisiv istoria sculpturii moderne până astăzi cei mai mari sculptori moderni şi contemporani se revendică într-un fel sau altul de la Brâncuşi", a spus conf. univ. dr. Ştefan Gaie.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Alumni din cadrul Universităţii din Oradea şi a reunit zeci de studenţi, dar şi orădeni dornici să afle cât mai multe despre sculptorul originar din Gorj. Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, şi a murit pe 16 martie 1957, la Paris. Printre lucrările sale cele mai de preţ se numără Domnişoara Pogany, Coloana Infinitului sau Sărutul.

"Să aducă în atenţia orădenilor sau să le reamintească de frumuseţea operei lui Brâncuşi, ne-am dorit astfel să ne implicăm în societatea orădeană. Să nu uităm de momentele importante, de autorii importanţi, de românii de geniu pe care îi avem", spune Diana Geambaşu, vicepreşedintele Asociaţiei Alumni.

Participanţii la eveniment au putut admira şi lucrările unor tineri pictori orădeni în cadrul expoziţiei Alternative.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri