Consultaţii anticancer în şcoli

Data publicării:
melanom

Dacă anii trecuţi medicii ofereau consultaţii în spitale, acum au ales să vină în şcoli unde i-au consultat pe elevi şi le-au oferit sfaturi.

"Ne-am reorientat această acţiune înspre persoanele tinere, având în vedere că factorii de risc la persoanele tinere sunt mult mai accentuate", explică dr. Floare Sărac, medic dermatolog.

Elevii au aflat de la dermatologi că expunerea îndelungată la soare ori şedinţele interminabile la saloanele de bronzat pot duce la apariţia cancerului de piele. Riscurile sunt mai mari în cazul celor cu pielea sensibilă ori cu semne sau aluniţe şi pot fi influenţate de factorii genetici.

"Medicii m-au sfătuit să mă dau cu crema adecvată pielii mele", spune un elev.

"Să nu mă expun la soare între orele 11-16."

Sunt recomandări de care nu ţin cont mulţi dintre cei care au început deja băile de soare în ştranduri.

"Cred că ora deja este puţin târzie, de la ora asta începând până la ora 3 ar trebui stat la umbră."

"Normal nu ar fi să stăm atât de mult la soare."

Nerespectarea sfaturilor specialiştilor se reflectă şi în statistici. Anual, peste 2200 de români sunt diagnosticaţi cu cancer de piele ca urmare a expunerii îndelungate la razele ultraviolete. Numărul cazurilor a crescut de la 1,4 la suta de mii de locuitori în 1985, la 10 la suta de mii de locuitori în 2013. 

"Anul trecut la nivelul clinicii de dermatologie Oradea am avut aproximativ 18 cazuri diagnosticate şi confirmate histopatologic cu melanom. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că agresiunea solară este mai puternică decât în anii precedenţi", spune dr. Ilarie Brihan, medic dermato-venerolog.

Informaţiile medicale despre elevii examinaţi de dermatologi vor fi introduse într-o bază de date. Acţiunea de depistare şi prevenire a cancerului de piele va continua în lunile iulie şi august pe litoral.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri