Contrabanda cu ţigări păgubeşte bugetul României cu peste 500 de milioane de euro pe an

Data actualizării: Data publicării:
captura-tigari-frontiera-01

O nouă campanie publică de conștientizare a efectelor negative ale contrabandei a fost lansată, vineri, la Satu Mare. Intitulată „Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie", acțiunea se derulează în perioada martie-aprilie în regiunile de frontieră și vizează traficul ilicit de țigări. Piața neagră a tutunului aduce bugetului de stat al României un minus de aproape 560 de milioane de euro pe an.

Conform studiului întocmit de Novel Research, în nord-vestul României, contrabanda cu tutun are o pondere de aproape 20 de procente. Altfel spus una din cinci țigarete vândute provine din traficul ilicit.

"Suntem în fața celei de-a șaptea campanii naționale dedicate contrabandei. Este una dintre cele mai cumplite flagele, un cancer social, cu costuri economice, cu costuri de sănătate", a explicat Andreea Paul, președintele INACO.

La evenimentul de lansare, organizat la Prefectura Satu Mare, au luat parte și reprezentanți ai Direcției Generale a Vămilor, ai Poliției Române și Poliției de Frontieră.

"Cred că această campanie se adresează, în primul rând, societății civile, (...) fumătorilor care cumpără aceste țigări de contrabandă", a precizat Liviu Bute, șeful ITPF Sighetu Marmației.

Potrivit statisticilor, la nivel național piața neagră a țigaretelor a ajuns, în ianuarie 2018, la 15,6% din totalul consumului. Procentul este ușor sub media anuală a comerțului ilegal din 2017, de 16%, însă înseamnă pierderi uriașe pentru bugetul de stat.

"Un punct procentual de contrabandă valorează cam 35 de milioane de euro. Cele 16 puncte procentuale ale pieței pe care o reprezintă contrabanda cu țigarete estimată oficial. Aceasta se traduce într-o pierdere pentru statul român de aproximativ 560 de milioane de euro pe an", susţine Andreea Paul.

"Este vorba despre conștientizarea efectelor acestui fenomen, grav din toate punctele de vedere. Cel mai grav pentru că afectează veniturile la bugetul de stat, bani cu care s-ar putea face o mulțime de lucruri și apoi grav pentru că înseamnă criminalitate, înseamnă criminalitate organizată", a detaliat Gilda Lazăr, initiatorul campaniei.

Campania națională „Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie" se derulează în perioada martie-aprilie în regiunile de frontieră și în București.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri