Sari la conținut

Controlori însoţiţi de poliţişti. Ca să evite situaţiile tensionate, controlorii orădeni cer sprijinul Poliţiei Locale

"- Stimate domn, v-am rugat frumos.

- Hai, urcă aici! Nu stau după voi, după afacerile voastre!"

Acest călător s-a enervat când controlorii i-au cerut să prezinte biletul sau abonamentul de călătorie. A ridicat vocea și a fost convins cu greu să prezinte legitimaţia de călătorie. E o situaţie cu care controlorii se confruntă zilnic.

"Sunt foarte violenţi, ripostează cu violenţă mare. A fost când a ripostat chiar să ne lovească, să ne bruscheze, şi lumea nu a sărit în ajutorul nostru, numai în ajutorul lor", povesteşte Cristian Beleghiu, controlor.

Ca să evite astfel de situaţii, controlorii pot cere protecţia jandarmilor sau a poliţiştilor locali, aşa cum a fost cazul controlului din această dimineaţă. Agenţii i-au legitimat pe cei prinşi fără bilet. 22 de călători s-au aflat luni în această situaţie.

"Din 71 de curse, 2300 de călători, am avut 22 de contravenţii, dintre care 16 au primit procese verbale, din care 9 trebuiau identificaţi de către poliţia locală. 6 persoane au plătit imediat biletul de suprataxă", a explicat Istvan Csuzi, directorul societăţii orădene de transport în comun.

În Oradea, un bilet cu două călătorii costă 5 lei, iar legitimaţie de o zi pentru toate liniile ajunge la 13 lei. Amenda pentru călătorii fără bilet este de 50 de lei, dacă este plătită pe loc, sau de 500 de lei, în cazul în care nu este achitată pe loc. Potrivit statisticilor societăţii locale de transport în comun, la fiecare control 5% dintre orădenii care folosesc tramvaiele sau autobuzele sunt prinşi fără bilet.

Reporter: Romana Fărcaș
Operator: Robert Rezmuves