Copii cu copii

Data publicării:
mame 20copii 20vo-47159

La vârsta pubertăţii, când tinerii devin interesaţi de viaţa sexuală şi de mijloacele de contracepţie, încep să pună întrebări, care, de multe ori rămân fără răspuns. Situaţia este evidentă mai ales în sate. Motivul:

Nici dascălii nu sunt mai deschişi în discuţiile cu adolescenţii.

"E şi normal să fim reticenţi pentru că subiectul este unul tabu, unul delicat, nu toată lumea vrea să îl deschidă şi să discute despre el" , spune profesorul Cristian Paul.

Alţii cred că această responsabilitate ar trebui să revină părinţilor, care ar trebui să fie mult mai apropiaţi de copii.

"Cadrele didactice aşteaptă foarte mult şi o comunicare a părinţilor cu copiii acasă şi să discute chiar pe orice temă", spune profesoara Elena Arva.

Când vine vorba de discuţii deschise, însă, mulţi părinţi se feresc să intre în detalii.

Din cele 5 mii de femei care au născut în anul 2012 în Bihor, 1000 au fost minore. Sunt foarte multe, spun medicii ginecologi, iar numărul creşte de la an la an.

"Ca vârstă extremă am avut o fetiţă de 12 ani care a născut anul trecut, iar azi noapte de exemplu, a născut o fetiţă de 17 ani al doilea copil. Fenomenul e datorat lipsei de educaţie, lipsei de prevenţie.", spune medicul ginecolog Petru Chitulea.

România se află pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte incidenţa naşterilor la fetele sub 18 ani. Anual, peste 35 de mii de minore aduc pe lume un copil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri