Copiii cu autism din Oradea sunt ajutați să-și revină de către un antrenor de arte marțiale

Data publicării:
copii autism1

Antrenorul de arte marţiale a descoperit terapia prin sport în urmă cu şase ani, când a făcut un experiment cu trei copii bolnavi de autism. După mai multe şedinte, a văzut că metoda dă roade şi a numit-o terapie 3C: conştientizare, coordonare, concentrare.

"Toate celelalte terapii au fost create pentru persoane care sunt conştiente de propriul corp. Principala caracteristică a persoanelor cu autism este neconştientizarea propriei corporalităţi şi lipsa unei autonomii psihi-motorii", explică Paul Cojocaru, antrenor de arte marțiale.

Parintii au observat primii rezultatele acestei terapii prin sport care este folosită pentru prima dată în Oradea. Mişcările alese de instructor sunt asemănătoare cu ceea ce ar trebui să facă micii pacienţi ca să se descurce singuri.

"Pe ei îi ajută atât în viaţa de zi cu zi la activităţi normale, casnice şi de autonomie personală, cum ar fi îmbrăcat, dezbrăcat, cât şi partea de motricitate fină, apoi la şcoală, la desenat, colorat, scris. Se poate ajunge de la a nu putea ţine un creion în mână până la a scrie citeţ", spune Camelia David, mama a doi copii cu autism.

Autismul este o boală a creierului care îi impiedica pe copii să relaţioneze cu cei din jur, iar semnele se văd de la trei ani.

"Am cerut o statistică vizavi de numărul copiilor cu autism şi ni s-a spus că sunt 129. Este foarte puţin, zic eu. În certificatele de handicap autismul este trecut fie pe primul plan, fie pe al doilea", susţine Simona Zlibuț, vicepreședintele Asociației SOS Autism Bihor.

Autismul este o boală care nu se vindecă niciodată. Toate metodele de tratament folosite nu pot face decât să amelioreze starea pacienţilor.

reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop
redactor: Florina Fofiu
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri