Crăciun ca pe vremea bunicilor, în Maramureş

Data actualizării: Data publicării:
Craciun Maramures

Tradițiile străvechi, mesele îmbelșugate și oamenii calzi și primitori sunt doar câteva dintre motivele pentru care mii de turiști vor petrece anul acesta Crăciunul în Maramureș. Îi așteaptă pârtii pline de zăpadă, povești spuse la lumina lămpii, dar și experiențe inedite - de la cazarea în odăi cu blide pe pereți, bucate tradiționale servite în vase de lut până la lecții de olărit.

Oricine ajunge în casa meșterului olar Daniel Leș, trăiește cu impresia că s-a întors în timp. Odăile cu ferestre mici, paturile acoperite cu cergi de lână și blidele de pe pereți - toate te îmbie la tihnă. Iar ca experiența să fie de neuitat, turiștii își pot testa îndemânarea în atelierul gazdei, la roata olarului.

„Au parte de un turism experimental și Maramureșul este căutat nu numai pentru obiceiuri și datini și colinzi, cât și pentru meseriile care sunt pe cale de dispariție. Așa că oaspeții care calca pragul cu siguranță vor avea parte de o demonstrație de olărit și nu numai demonstrație, ci și acea poveste de demult”, spune Daniel Leș, meșter olar.

O poveste în care turiștii devin, pentru câteva zile, actori principali.

„Cu mers la colindat, cu îmbrăcat în straie populare, povești la lumina lămpilor, la gura sobei. Să redescopere acele tradiții și să le experimenteze. În sensul că o să îi provocăm să mănânce din străchini de lut cu lingură de lemn”, explică meşterul.

De pe masa de sărbătoare nu lipsesc nici bucatele tradiționale.

„Cârnați, caltaboș, jumări, slănină, am mai pregătit sarmale cu carnați, ciorbe tradiționale, haioșe cu magiun”, spune Codruța Radu, bucătăreasa unei pensiuni.

La 20 de kilometri distanță, în Cavnic, peisajul alb îmbie turiștii la relaxare, dar și la mișcare.

„Pe lângă bucatele tradiționale, vom face o plimbare la Cascada Văii de pe Izvor. Turiștii care vin anul acesta sunt din București, din Constanța. Presupun că aleg zona, peisajul și, bineînțeles, zăpada”, susţine Gabriel Costinar, administratorul unei pensiuni.

Iar zăpadă pe cele două domenii schiabile din Cavnic este din plin.

„Foarte mulți, sezonul acesta, vor învăța să schieze. Avem foarte multe programări la școala de schi pentru pachetele de Crăciun”, a spus Oana Poenar, marketing managerul unei pârtii.

„- E de-abia a treia lecție.
- Și cum vă descurcați?
- Foarte bine, conform monitorului, dar eu sunt mai circumspectă. Sper să reușesc până la urmă”, spune o turistă din București.

„Tot încerc, tot încerc. Mai cad, mă ridic, mai cad, mă ridic, dar merge”, spune turistă din Oradea.

În Maramureș, de Crăciun, tarifele pentru cazare în pensiuni încep de la 150 de lei/cameră/noapte. Pe pârtiile din Cavnic, o lecție de schi cu monitor privat costă 80 lei, iar skipass-ul pentru o zi - 90 lei.

Prognoza meteo pentru zilele de Crăciun indică frig și ninsori.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri