Crăciun românesc în Ungaria

Data publicării:
craciun ungaria

Florica Olaru are 70 de ani şi trăieşte în comuna Chitighaz de când se ştie. Alături de ceilalţi zece membri ai familie, încearcă din răsputeri să-şi păstreze identitatea naţională şi să-i înveţe şi pe ceilalţi ce înseamnă să fii român.

"Ne supunem. De aceea am dat la şcoala românească. Şi le povestim mult, cum îi şi cum a fost mai demult. Dar, din păcate, tare multe lucruri se uită."

De sărbătoarea Crăciunului, tanti Florica a păstrat tradiţiile româneşti, însă a împrumutat şi dintre cele maghiare. Un exemplu este coroniţa de Crăciun, care împodobeşte casele din zonă.

"În postul Crăciunului, pregătim "Adventi Koszorú" cu patru lumânări. Şi atuncia, în toată duminica aprindem câte una."

Cât despre relaţiile româno-maghiare, tanti Florica are o opinie simplă. "Noi, comunitatea, noi ne înţelegem. Că îi un vecin ungur sau îi nora mea unguroaică, asta nu-i problemă. 

În dimineaţa zilei de Crăciun, credincioşii ortodocşi se întâlnesc în biserica din localitate. Comunitatea religioasă joacă un rol important în păstrarea identităţii naţionale.

"Recensământul confirmă că în Chitighaz s-au declarat o mie de români. Peste o mie de români. Nu-i adevărat. Eu cunosc foarte bine satul, cunosc foarte bine oamenii din localitate. Comuna este dintr-un efectiv de vreo 4200 de locuitori, şi din aceştia, după cum estimez eu, cam 70 la sută, 75 chiar, sunt români", spune Florin Olteanu, preotul satului Chitighaz.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi, Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri