Sari la conținut

Crăciuniţa, vedeta sezonului. Simbol al sărbătorilor, floarea se vinde cu preţuri de până la 20 de lei

Încă din luna mai, în sera pe care o deţine Laura Iacob, au fost cultivate mii de plante decorative care prevestesc Crăciunul. Florile ajunse la vârsta maturităţii chiar la început de decembrie au fost deja vândute în toată ţara.

"Pentru acest sezon am avut în jur de 15 mii de bucăţi, dar acum mai avem în jur de 600-700 de bucăţi; am avut foarte multe comenzi, am livrat foarte mult în ţară, cât şi aici în oraş şi inclusiv la seră s-au vândut foarte bine", spune Laura Iacob, proprietara serei.

Ultima comandă va ajunge la destinaţie în aceste zile. 1200 de plantele vor fi livrate la Râmnicu Vâlcea. Simbol al sărbătorilor de iarnă, crăciuniţele au fost cele mai căutate şi în florării.

"În această perioadă s-au vândut cel mai bine crăciuniţele, s-a epuizat tot stocul şi o să mai aducem, pentru că lumea tot mai cere", explică Anita Nyulas, proprietara unei florării.

Plantele ascund şi o poveste specială. Se spune că Steaua Crăciunului era floarea pe care călugării mexicani o puneau în faţa altarului, iar frunzele se înroşeau pentru că erau atinse de Dumnezeu. Astăzi, ele sunt preferate tocmai datorită combinaţiei de culori.

"Sunt originare din Mexic şi primele legături cu sărbătoarea Crăciunului provin de undeva din secolul al XVII-lea. De fapt această floare decorează prin frunze care se colorează frumos, de culoare roşie sau, noi avem şi soiuri de altă culoare, galben, roz, albă", a detaliat Adrian Derecichei, inginer horticol.

O Crăciuniţă pleacă din sere cu preţuri cuprinse între 5 şi 12 lei, însă în florării şi în magazine ajunge să coste chiar şi dublu. 

Reporter: Anca Deac

Operator: Constantin Gheorghiţă