Credincioșii ortodocși și greco-catolici se roagă în "ture" în biserica dintr-o comună din Bihor

Data publicării:
topa 240214

Primii care intră în biserică sunt greco-catolicii, la ora 8:30. E prima slujbă după 65 de ani a comunității greco-catolice în biserica din Topa de Criș.

"S-au simțit, într-o anumită perioadă, abandonați, sau dați afară din biserica satului, din biserica lor, pe care știau că au construit-o ei. Și rana aceasta, cred că, prin faptul că slujim alternativ în biserică, începe să se vindece", spune Vasile Țânțaș, preot greco-catolic în Topa de Criș.

După ora 10, biserica se golește și lasă loc ortodoxilor, mai mulți la număr

"Noi începem slujba în momentul în care credincioșii greco-catolici și părintele greco-catolic își termină slujba. Mă bucură faptul că s-a ajuns totuși la o înțelegere, la o armonie", este de părere Marcel Pașcalău, preot ortodox în Topa de Criș.

Nu toți sunt însă mulțumiți de soluția aleasă.

"Aicia-s cam puțini greco-catolici. Îs trei familii, patru, câți îs, dar vin de pe sate. N-ați văzut? No... ce să mai zicem."

"Nu înțeleg cum au ajuns la concluzia să ne ia nouă biserica. Noi care suntem majoritari. Păi suntem mulți. Pentru trei persoane, patru?"

Parohia greco-catolică din Topa de Criș a fost înființată în 1825, iar biserica a fost construită în 1922. Satul aparține de comuna Vadu Crișului, care, conform ultimului recensământ, avea o majoritate de 65 la sută de creștini ortodocși, iar ponderea greco-catolicilor ajungea la 2 la sută.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri