Sari la conținut

Cresc taxele şi impozitele în Oradea. Consilierii au votat o majorare de 3,5% a dărilor din 2015

De anul viitor impozitele şi taxele pe proprietăţile din Oradea vor creşte cu 3,5%.

"Părerea mea că nu ar trebui să se impoziteze asemenea lucruri, clădirile terenurile, maşinile. De exemplu, eu am făcut casă personală Pe mine nu m-a ajutat statul cu nimic şI atunci de ce să mă impoziteze?", se întreabă un orădean.

"Sunt tarife care cresc cu mai mult decât rata inflaţiei; exemplu este abonamentul pentru parcare pe locurile albe, unde de la 60 de lei creşte la 70 de lei, mai mult decât rata inflaţiei. Asta e motivată de neindexarea din 2012 a acestui tarif", explică Eduard Florea, managerul public al Oradei.

"- Din contră, ar trebui să scadă
- De ce?
- Pentru că sunt salariile mici în ţară", crede un contribuabil.

"Pentru clădirile aparţinând asociaţiilor şi fundaţiilor care sunt folosite în scop economic, asemeni altor clădiri folosite pentru închirieri, vor fi taxate cu cota standard de 1% fată de cea de 0,4% din anul interior", a continuat Florea.

Autorităţile au tăiat şi intrările gratuitate ale pensionarilor la ştrandurile din oraş.

"Şi aşa sunt vai şi amar pensionarii şi măcar aici să aibă şi ei ceva gratuitate."

"Pensionarii au pensie mică, toate sunt scumpe, abia ajung sa-şi cumpere medicamente."

Administraţia locală speră ca prin majorarea taxelor şi impozitelor să încaseze în plus 1,5 milioane de lei la bugetul local.
Taxa pentru cei care reabilitează termic diferite clădiri a rămas nemodificată, la fel ca impozitele pentru proprietarii de maşini de peste 12 tone, dar şi pentru firme.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Rezmuves Robert
Editor web: Adrian Laboş