Sari la conținut

Criză de cărbune. CET Oradea cumpără mai mult combustibil pentru refacerea stocului

Peste 200 de astfel de camioane străbat zilnic cei 10 km dintre mina Voivozi şi staţia de transfer către garniturile CFR. Maşinile trec prin mijlocul comunei Popeşti, iar zgomotul şi mizeria i-au adus în pragul disperării pe localnici.

"Așa trepidații avem la case și, uitați, toate sunt crăpate."

"Sunt persoane care lucrează şi care locuiesc la stradă și nu le convine să nu doarmă noaptea."

Oradea a solicitat ca transporturile de cărbune să continuie chiar şi noaptea, însă primăria Popeşti a refuzat. A revenit apoi asupra deciziei, dar a permis doar prelungirea programului până la ora 10 seara.

"De dimineața până la ora 20 s-a circulat și acum s-a prelungit cu două ore, până la ora 22, iar sâmbăta se lucrează normal și duminica deloc", a detaliat Ioan Țimbuli, administratorul comunei Popeşti.

Cărbunele ajunge la centrala termică a oraşului Oradea, veche de 50 de ani, care anul acesta ar trebui să fie casată. Din cauza unor probleme de furnizare, dar şi a stării de insolvenţă în care a ajuns societatea, stocurile de combustibil aproape că s-au epuizat în lunile noiembrie-decembrie ale anului trecut. 

Pentru a asigura necesarul pe ianuarie şi a reface rezerva de cărbune folosită, administraţia locală a solicitat furnizorilor creşterea cantităţilor livrate.

"Fiecare din cei doi parteneri în fiecare lună de consum o cantitate suplimentară. De ce Pentru că în lunile anterioare în finalul de an 2015 din motive tehnice fiecare din ei a avut cantități rămase nelivrate pe care au început să le livreze: o parte în decembrie, o parte le vor recupera în ianuarie", explică Stănel Necula. administrator special Electrocentrale Oradea.

Şansa ca temperaturile din casele orădenilor să revină la normal este noua centrală pe gaz, care funcţionează pe baza unui motor de avion.

"Primăria are în implementare un proiect pe fonduri europene în valoare de 317 milioane de lei; vom înlocui vechiul CETcu o nouă centrală pe gaz", susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Până atunci este nevoie lunar de 130 de mii de tone de cărbune pentru a încăzi orașul. Noua centrală pe gaz ar urma să fie pusă în funcţiune la începutul lunii martie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă