Criză de sânge în Bihor. Angajaţii centrului de transfuzii au anunţat că stocul e "pe zero"

Data publicării:
sange

foto: Facebook Centrul de Transfuzii Bihor

"Stocurile de sânge pe TOATE GRUPELE se afla "PE ZERO", de aceea rugăm donatorii de sânge şi nu numai să vină să ne ajute pentru a reuşi să onorăm comenzile către spitale. Mulţumim şi vă aşteptăm!"

Este mesajul pe care angajaţii Centrului de Transfuzii din Oradea l-au postat miercuri pe pagina de socializare a instituţiei. Apelul a fost văzut de Adrian Alexa, un donator constant, care a hotărât să sară în ajutorul Centrului: "Deja am și anunțat pe toți colegii din firmă și o să vină și ei când pot, când au termenul că au mai fost."

De apelul lansat de cei de la centrul de transfuzii au aflat și alte persoane.

"Am văzut apelurile pe Facebook și recomand tuturor tinerilor mai ales care sunt și în vacanță să vină să doneze deoarece este criză mare de sânge în județul nostru."

"Am venit cu fiica mea ca să donez sânge. M-a motivat ea pentru că a donat de mai multe ori și am văzut și la televizor că e criză de sânge."


De o lună numărul persoanelor care sunt dispuse să doneze sânge a scăzut drastic. De la o medie de 40-50 de donatori pe zi s-a ajuns la cel mult 20.

"Este absolut critic. Stocurile sunt aproape pe zero. Avem câte două, trei unități de sânge pe fiecare grupă ceea ce este departe de ceea ce ar trebui să fie. Furnizăm sânge la 16 spitale din județ, ajutăm centrele de transfuzie din partea de veste care au pacienți din Oradea sau din Bihor", susţine Ligia Burtă, directoarea Centrului de Transfuzii Bihor .

Datele au alarmat și conducerea Spitalului Județean din Oradea.

"Colegii de la anestezie și terapie intensivă îmi spuneau că probleme desosebite sunt pe grupa B3 pozitiv și pe grupa, de două-trei zile și pe grupa A", a precizat Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

În Oradea se poate dona sânge de luni până vineri, între orele 7:30 și 11:30. Donatori pot să fie și persoane care locuiesc în afara județului Bihor.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri