Criză de sânge | Trei copii bolnavi de leucemie din Oradea au nevoie de grupa B3

Data actualizării: Data publicării:
criya sange

Criza de sânge din centrele de transfuzii pune în pericol viaţa copiilor internaţi în spitale. La Oradea, trei adolescenţi bolnavi de leucemie au nevoie urgentă de sânge din grupa B3, iar medicii sunt de multe ori nevoiţi să facă alegeri dureroase. Numărul donatorilor a scăzut dramatic în ultima lună, în timp ce necesarul de sânge este în continuă creştere.

Ofelia Komuves este mama unui copil de 13 ani, bolnav de leucemie, care are nevoie aproape zilnică de sânge pentru transfuzii. Disperată că spitalul nu mai face faţă solicitărilor, ea a lansat îndemnuri pe reţelele de socializare, pentru a mobiliza lumea să doneze.

"Are grupa B3, care e o grupă rară. Mai sunt încă doi copilaşi care au nevoie tot de aceeaşi grupă de sânge. E o bătălie, când vine puţinul sânge cum să se împartă, să poată ajunge la fiecare. Când e unul mai grav, i se administrează în detrimentul altuia", povesteşte, disperată, mama.

La spitalul municipial din Oradea sunt trei copii internaţi pe secţia de oncologie pediatrică, care au nevoie urgentă de sânge din grupa B3.

"Spitalul nostru este un spital de diagnostic şi tratament. (...) Este un mare consumator de sânge datorită faptului că pe spitalul nostru există secţiile de hematologie, oncopediatrie, nefrologie", explică Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal din Oradea.

Lipsa acută de sânge se simte mai ales în lunile de vară. În iulie, de exemplu, Centrul de Transfuzii din Oradea a avut cu o treime mai puţini donatori faţă de luna anterioară.

"Nu putem onora comenzile. Dimineaţă chiar am socotit avem o singură comandă de la Spitalul Municipal de 40 de trombocite. (...) Sperăm ca în parte să putem onora din această comandă", a declarat Ligia Burtă, directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Oradea.

Medicii îndeamnă populaţia să doneze, pentru a putea salva cât mai multe vieţi.

"Să meargă să doneze pentru a da o şansă vieţii fiecărui om, că e tânăr, că e copil, adult. Avem nevoie şi din ce în ce mai mult necesarul de transfuzii va creşte", spune dr. Ana Vereş, medic hematolog.

Specialiştii spun că nu doar numărul donatorilor de sânge este foarte scăzut în România, ci şi cel al donatorilor de celule stem. Prin transplant, aceste celule permit vindecarea unor boli grave, cum ar fi leucemia sau diverse tipuri de cancer. În registrul naţional din România sunt înscrişi acum 45 de mii de donatori, faţă de 6 milioane în Germania.

Reporteri: Bianca Firezar, Bogdan Costea
Operatori: Norbert Hegedus, Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri