Țiglele au devenit marfă de lux în Bihor, judeţ în care depozitele de materiale de construcţii fac cu greu cererii uriaşe. Situaţia a fost provocată de furtuna de duminică seara, care a spulberat acoperişurile a mii de case și a produs pagube de milioane de euro. Proprietarii locuințelor avariate spun că unii comercianți au profitat de dublarea cererii și au urcat prețurile.
"Este dezastru! Țiglă nu mai există; luăm de pe şură punem pe casă."
În Rieni, una dintre cele mai afectate comune, vijelia a lăsat fără acoperișuri mai bine de trei sferturi dintre case. Paguba este uriașă, spune primarul Gheorghe Bota.
"800 de gospodării din 1000 au fost afectate mă refer la acoperiş în primă fază pentru că se pare că urmează ploi şi atunci va fi mult mai mare paguba. Se pare că valoarea ţiglei este pentru persoane fizice undeva la un milion de dolari."
Localnicii umblã din depozit în depozit ca sã gãseascã țigle, însã în zadar.
"Ţiglă nu găseşti nicăieri. De duminică de când a fost furtuna tot au comandat-o pe internet în depozite nimic:"
"Nu găsim, sunt goale depozitele."
"Am epuizat stocul, da, şi acum am făcut noi comenzi pentru ţiglă care urmează să vină azi mâine, depinde cum găsim transport este foarte greu cu transportul. Aveam o cerere de ţiglă de unu-două trei TIR-uri pe sezon, acum a crescut cu 70-80%", confirmă Sorin Dale, administratorul unui depozit.
Sunt păgubiți care îi acuză pe comercianți că au majorat nejustificat preţul materialelor de construcții.
"Cer cinci lei pe ţiglă cinci lei, de la un leu", spune un cumpărător. "Nu este adevărat, preţul este preţul normal, nu profităm de necazul oamenilor", a replicat administratorul unui depozit.
Între timp, cei afectați de furtună au fost anunțați de autoritățile locale să adune toate actele justificative pentru a obține ajutor de la Guvern.
"Am cerut acestora să adune documente, poze, să-şi noteze, să facă rapoarte pe care le vom viza la primărie. Undeva la un milion de lei se ridică daunele la aceste instituţii publice. Estimăm că daunele la celelalte categorii la persoane fizice şi la firme. Ar fi după părerea noastră ar ajunge la cinci milioane de lei la nivel de oraş", susţine Iulian Balaj, primarul oraşului Ştei.
În Bihor, vijelia de duminică a provocat cele mai mari pagube în 10 localități din sudul județului.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş