Criza refugiaţilor, subiectul unei piese de teatru

Data actualizării: Data publicării:
teatru refugiati

O piesă de teatru pe o temă legată de criza refugiaţilor. Este provocarea la care au răspuns mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea. Adolescenţii şi-au asumat rolurile de scenarişti, regizori, actori şi chiar costumieri în cadrul concursului Euroscola, organizat de Parlamentul European şi Ministerul Educaţiei. Câştigătorul va primi o excursie la Strassbourg.

"- Nu ne putem permite, nu cunoaştem alte culturi, nu ştim să-i integrăm.
- Iar eu şi Italia nu vom putea face faţă singure."

Sunt replici din piesa "Quo vadis, Europa?", pusă în scenă de un grup de elevi de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu". Scenariul este împărţită în trei acte. Primul se referă la o Europă prosperă, de dinainte de criza refugiaţilor. Al doilea act pune faţă în faţă ţările de pe bătrânul continent și cele patru valori ale Uniunii Europene: Toleranţa, Solidaritatea, Libertatea şi Democraţia. Ultima parte prezintă situaţia continentului în timpul valului de imigranţi.

"Trecem în vedere toate crizele pe care le-a traversat Europa în ultimul timp, e o ca provocare, iar piesa noastră se termină, chiar cu titlul Quo vadis, Europa? Mesajul nostru este unul de unitate”, spune Livia Mircea, profesor coordonator. "A fost deosebit de provocator pentru că elevii au avut foarte multe idei.”

Cei 24 de tineri implicaţi în proiectului Euroscola şi-au asumat diferite roluri: de la actori până la scenarişti şi regizori.

"Reprezint Marea Britanie, în cadrul şedinţei parlamentare. Am fost inspirat de situaţia actuală din Europa şi am încercat să modelez rolul luând în calcul ieşirea recentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, spune Raul Cherecheş.

"Eu sunt cea care îndemn poporul să se exprime, constând în libertatea de exprimare, de mişcare, de gândire, de expresie, întruchipez toate aceste valori”, explică Teodora Ţoc.

"- Cum vezi tu Germania în această criză a refugiaţilor?
- Aş putea spune că au dovedit umanitate în contextul în care au fost de acord să-i primească pe aceşti refugiaţi”, consideră Iulian Pavăl.

Concursul "Criza refugiaţilor într-o Europă a valorilor" este organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. În competiţie au intrat mai multe şcoli din ţară, iar câştigătorul va fi anunţat în luna noiembrie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri