Crucea de la Nojorid, sub amenințarea demontării

Data publicării:
cruce nojorid

Uriașa cruce de fier ridicată lângă Oradea, în localitatea Nojorid, trebuie demontată, cere Direcția Județeană pentru Cultură. Asta pentru că, spun specialiștii instituției, Ministerul Culturii nu a dat aviz favorabil construcției din cauza dimensiunilor disproporţionale față de spaţiul din jur. Edilul comunei susține însă că situaţia va fi rezolvată, iar troiţa va rămâne în picioare.

Sfinţită în luna iulie a anului trecut, crucea amplasată pe marginea Drumului Naţional 79, la ieşirea din Nojorid, a fost ridicată la iniţiativa unei asociații condusă de o bucureșteancă. Aceasta susține că a vorbit cu Dumnezeu, care i-a cerut să ridice 17 astfel de troiţe în mai multe locuri din ţară.

"Asta trebuie să înţeleagă toată lumea, că am făcut ceva pentru credinţă, pentru Dumnezeu", a explicat Georgeta Florea, din cadrul asociaţiei "Sf. Gheorghe".

Asociația a primit autorizație de construcție pentru crucea de la Nojorid, dar nu și avizul Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public.

"Comisia a considerat că scara este exagerată, raportat la vecinătăţi, şi are un caracter industrial”, spune Adriana Ruge, inspector la Direcţia de Cultură Bihor.

Aşa că, atât asociaţia, cât şi primăria Nojorid au fost notificate că trebuie să intre în legalitate.

"Troiţa de fier de la Nojorid înaltă de 23 de metri şi lată de 15 metri va trebui să fie demolată dacă cei care au ridicat-o nu vor obţine în termen de 30 de zile avizul obligatoriu al Ministerului Culturii”, a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

Însă Teodor Baba, primarul din Nojorid, spune că nu e nevoie de avizul ministerului pentru uriașa construcție: "În lege scrie că numai instituţiile publice cer avizul ăsta. Am legea aici 120 din 2006, articolul 2."

"Cum să dărăm crucea? Ce vorbiţi acolo? Nu au cum să mă oblige pe terenul care ne este dat nouă, fac şi facem ce dorim. (...) Am făcut o cruce să fie pentru credinţă", este nemulţumită Georgeta Florea.

Și localnicii se opun dărâmării crucii.

"Vai de mine, să nu facă lucrul ăla, aşa frumos luminează şi noaptea de numa- numa."

"Cum s-au făcut atâtea ilegalităţi în ţara asta, mi se pare absurd să se lege de o cruce, să se împiedice de o cruce."

Specialiștii Direcției de Cultură Bihor spun că dacă nu obține avizul ministerului și refuză să demonteze crucea, asociația care a ridicat troița riscă o amendă de până la 20 de mii de lei. Pentru ca proiectul să fie admis, aceasta trebuie să se conformeze cerințelor impuse de către Comisia Naţională, ceea ce înseamnă un singur lucru.

"Crucea de mari dimensiuni ar trebui demontată şi început, din nou, procedura de avizare pe un alt proiect", susţine Adriana Ruge, inspector la Direcţia de Cultură Bihor.

Până acum, la iniţiativa bucureştencei au fost ridicate, din sponsorizări, 7 astfel de cruci în mai multe locuri din ţară.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri