Sari la conținut
News Alert

Cu bicicleta, peste graniţă. Între Oradea şi Berettyóújfalu a fost inaugurată o pistă de biciclete

Alături de viceprimarul Mircea Mălan, zeci de orădeni au urcat în şa şi au pedalat pe noua pistă de biciclete până în vama Borş. Acolo s-au întâlnit cu bicicliştii maghiari care au venit dinspre oraşul Berettyóújfalu şi împreună au tăiat panglica inaugurală a traseului.

"Este ideal, mulți oameni merg încolo."

"Chiar și pentru muncă sau din punct de vedere turistic e benefică."

Apreciată de cei mai mulţi, noua pistă este criticată de unii biciclişti pe motiv că trece printr-o zonă industrială: "În loc să tragi în piept aer curat, tragi mizerie."

În alte locuri cicliștii trebuie să evite stâlpii plantați chiar în mijlocul pistei sau să fie cu mare băgare de seamă la porțiunile unde marcajul a fost şters deja din cauza traficului intens.

Ideea pistei de biciclete între Oradea şi Berettyóújfalu a apărut acum 7 ani. Traseul iniţial cuprindea 35 de kilometri, iar ulterior a fost prelungit în Oradea cu alţi 11, 6 kilometri. Valoarea proiectului este de 6,2 milioane de euro, care a fost împărțit între cele 6 localități, - două din România şi patru din Ungaria - prin care trece pista.

"Oferă o posibilitate celor care la sfârșit de săptămână vor să se plimbe în Oradea. În schimb, orădenii pot să vină să viziteze Biharkeresztes", spune Ferenc Barabás, primarul din Biharkeresztes, Ungaria.

La rândul său, Mircea Mălan, viceprimarul Oradei, este de părere că pista "oferă un acces mai facil spre parcul industrial din Oradea celor care vor să lucreze acolo fie că sunt de o parte, fie de cealată parte a granițelor".

Geza Batori, primarul comunei Borș: "Această pistă este foarte importantă pentru comunitatea Borș, intre cele două localități Borș și Sântion practic nu a existat, în afară de DN 1, nici o legătură."

În Ungaria s-a realizat până acum o reţea 580 de kilometri de piste de biciclete, comparabilă cu lungimea totală a autostrăzilor din România. Iar vecinii maghiari nu se opresc aici.

Laszlo Taso, secretar de stat pentru infrastructură, Ungaria: "Acum avem în realizare 780 de kilometri de piste de biciclete. Mi-ar plăcea să intre în reţeaua de piste lărgită și să fie folosite din plin și în siguranță."

În urmă cu doi ani, în Bihor a mai fost inaugurată o pistă transfrontalieră, între Salonta şi oraşul maghiar Gyula.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță