Sari la conținut

Cu motocicleta, printre stânci. 140 de pasionaţi de enduro au participat la un concurs în munţii Codru Moma

Fie că este vorba de râuri de munte ori pante abrupte sau copaci prăbuşiți peste drum - toate sunt doar obstacole care trebuie depăşite. Pe scurt, aceasta este filosofia celor care practică enduro, un sport extrem pentru cei care vor senzații de neuitat.

"Mie îmi oferă bucurie și pasiunea aceea de a fi pe motor, adrenalina pentru mine sunt cele mai importante."

"- Nu am mai întâlnit niciunde așa mare satisfacție.
- Riscuri?
- Foarte mari! Poți să te accidentezi foarte, foarte grav."

Pe lângă pericol, acest sport extrem este unul costisitor. Pentru un singur concurs pasionații pot cheltui sute de euro.

"Un concurs ajunge la 200 de euro. Dacă spui înscrieri, licențe, pregătirea de motor, benzina, cauciuc la fiecare cursă - nu este chiar ieftin."

Dar toate acestea nu i-au descurajat pe cei peste 140 de pasionați veniți în comuna Finiș la a treia ediţie a unui concurs pe teren accidentat.

"Sunt de fapt văi foarte adânci, cu bolovani foarte, foarte mari; pot fi umezi, pot fi cu muchii, pot fi cu frunze. Traseele cu pantă sunt de o dificultate foarte mare, cu locuri unde mulți nu au curajul să coboare cu piciorul, se urcă de fapt cu motocicleta", spune Lucian Budău, delegat tehnic al organizatorului.

Deși pare un sport doar pentru bărbați, de la an la an tot mai multe fete intră în competiție. Geanina Voinea este din Arad, are doar 21 de ani și este pasionată de enduro. "Tatăl meu a început cu motocicleta, și prietenul meu; pe urmă am avut și motocicleta mea și a început să mă atragă de mult timp. E periculos dacă nu știi unde să te oprești."

Premiile oferite la concursul de enduro de la Finiş au constat în diplome sau obiecte simbolice.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi