Cum să ne păzim locuinţa de hoţi

Data publicării:
stiri hoti locuinte


"Casa a fost spartă de 4 ori. De atunci pot să spun că suntem puţin traumatizaţi, nu am avut concediu mai lung de două zile, când plecăm de acasă lăsăm pe cineva să stea aici", spune Raluca Straţi, proprietara unei locuinţe.

Mărturia acestei doamne face parte din sutele de declaraţii ale bihorenilor care şi-au văzut casele călcate de hoţi. "La nivelul Inspectoratului de Poliţie Bihor a fost înregistrată o creştere a numărului de furturi din locuinţe, respectiv de la 324 în 2012, la 367 în 2013", confirmă agent principal Ioana Lascău, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Poliţiştii avertizează că lunile de vară sunt perioada favorită pentru hoţii de locuinţe. Acesta pentru că proprietarii de apartamente sau case îşi lasă nesupravegheate căminele pe timpul vacanţei. Ca să se apere de intruşi, proprietarii aleg să investească in sistemele de siguranţă.

"Avem un gard foarte mare, sistem de alarmă, urmează să instalam unul de supraveghere, câine de pază", povesteşte Raluca Straţi, proprietara unei locuinţe.

O altă metodă este angajarea unor firme de pază care monitorizează locuinţa şi intervin în cazul unor spargeri. "În momentul în care există hoţul în locuinţă, a intrat în apartament sau în casă, senzorii detecteză mişcare. Echipa de intervenţie imediat a plecat la locul faptei. Concomitent anunţăm şi echipele de Poliţie şi se deplasează amândouă la eveniment", a declarat Emil Sabados, reprezentantul unei firme de pază şi securitate.

Un sistem de alarmă costă între 1200 şi 2700 de lei, iar serviciile unui agent de pază ajung până la 100 de lei pe lună. Unii proprietari aleg să-şi păzească locuinţele cu ajutorul unui câine special dresat. Serviciile unui instructor specializat costă între 300 şi 400 de lei. Însă, cea mai ieftină metodă rămâne tot vigilenţa proprietarilor şi a vecinilor, care pot opri hoţii reclamând autorităţilor orice individ suspect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri