Cursă directă între Oradea şi Tel Aviv. Turiştilor evrei le vor fi oferite pachete turistice în Bihor

Data publicării:
turisti aeroport

Reprezentanţii tour-operatorului din Israel au venit în Bihor la invitaţia autorităţilor locale ca să vadă bazele de tratament, circuitele turistice şi aeroportul din Oradea. Au discutat cu edlii despre crearea unor pachete pentru sezonul estival, dar şi despre necesitatea unor curse directe între Tel Aviv şi reşedinţa Bihorului.

Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune: "Dacă luăm în calcul faptul că azi spre Oradea se poate ajunge prin intermediul aeroportului din Bucureşti sau prin intermediul aeroportului din Cluj. Vorbim de o economie de timp de cel puţin 6 ore. Un zbor direct Oradea - Tel-Aviv ar dura maximum 3 ore."

"O facilitare a transportului din acest punct de vedere ar însemna o creştere economică importantă pentru noi, ca societate", consideră Cristian Tăutu, reprezentant marketing al unui hotel.

Proaspăt reabilitat cu peste 100 de milioane de lei, aeroportul orădean permite operarea unor zboruri internaţionale.

"Putem primi avioane de capacitate mare, de nivel Boeing 737 şi Airbus 320. Capacitatea de prelucrare a aeroportului e în aşa fel dimensionată încât se pot prelucra 150 de pasageri pe oră, pe fiecare flux", susţine Gheorghe Pasc, directorul Aeroportului din Oradea.

Turiştii din Israel au la dispoziţie mai multe pachete. Vor beneficia de terapii şi servicii spa în staţiunile balneare din judeţ, dar şi de posibilitatea de a vizita clădirile monument din Oradea.

"Până acum exista un segment de turişti mai în vârstă, ce venea pentru partea de tratament balnear. Compania noastră se deschide acum foarte mult familiei şi tinerilor", spune Cristian Tăutu, reprezentant marketing al unei societăţi de turism.

Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune: "Discutăm de cel puţin 3-4 zile pe care le poţi petrece în Oradea, în aqua-park, în Cetatea Oradea, în centrul istoric şi pentru vizitarea acestui frumos oraş, cu tot ce înseamnă patrimoniu arhitectural."

Printre clădirile reprezentative ale oraşului se numără cele ridicate de comunitatea evreilor, a doua ca mărime din ţară. În Oradea se află şi Sinangoga Zion, care a fost reabilitată recent.

"Vestea reabilitării acestei clădiri emblematice pentru comunitatea evreilor din Oradea a făcut înconjurul lumii. Este singura sinagogă neologă din această zonă. Ea a reuşit să coaguleze şi să adune la un loc o comunitate extrem de importantă", susţine arhitectul Cristian Puşcaş.

"Pe vremuri venea avionul charter direct din Tel Aviv, aterizau pe aeroportul din Oradea. Veneau majoritatea cei care se trăgeau din zona asta. Veneau la cimitir, veneau cu copiii, cu nepoţii, să le arate: aici am învăţat, la şcoala asta, aici am fost la rugăciune", povesteşte Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea.

Dacă tour-operatorii israelieni vor decide să pună Oradea pe harta destinaţiilor oferite turiştilor evrei, primele avioane vor veni dinspre Tel Aviv în Bihor în această vară.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri