Cursuri de limbi străine pentru şomeri. Cei fără loc de muncă pot învăţa engleză şi germană pe banii statului

Data publicării:
bursa locurilor de munca 5284550-Mediafax Foto-Liviu Chirica

Paulina a terminat facultatea de medicină şi, chiar dacă a luat examenul de rezidenţiat, nu a găsit un post aşa că acum este şomeră. Acum a decis să plece n Germania, ca medic de familie, iar pentru asta trebuie să înveţe limba germană.

"Am vorbit la o agenţie şi mi s-a spus că în maximum trei luni după ce am cursul îmi găsesc de lucru", spune Paulina Pop.

Şi Carmen caută o viaţă mai bună în Germania. La cei 46 de ani, a rămas fără loc de muncă şi emigrează împreună cu toată familia. "Având în vedere că soţul va lucra în Germania aş vrea să-l urmez şi eu şi pentru asta trebuie să învăţ germana. Voi lucra în gastronomie", confirmă femeia.

Ca să-i ajute pe şomeri să înveţe o limbă străină, AJOFM Bihor organizează în această perioadă astfel de cursuri. Pentru început, într-o grupă sunt 14 persoane, dar pe liste sunt sute de oameni care doresc să înveţe o limbă străină.

Un curs durează o lună şi jumătate

"M-am înscris pentru un curs de limba germană pentru că îmi doresc un loc de muncă în Germania în domeniul meu, în domeniul gastronomic, şi e nevoie de limba germană", spune Cristian Sonea, cursant.

Pentru cursuri se vor face înscrieri în această lună. "Un modul cuprinde 48 de ore, în care noi încercăm să-i învăţăm pe cursanţi lucruri elementare, adică să ştie să se descurce la cumpărărturi, să ceară informaţii", detaliază Anca Cheta, coordonatorul unui centru de limbi străine din Oradea.

Un curs durează o lună şi jumătate, iar la sfârşit şomerii primesc o diplomă recunoscută în Uniunea Europeană. Pentru această acţiune, Ministerul Muncii a aprobat un buget de cinci milioane de lei, iar lecţiile vor fi predate de profesorii centrelor care vor câştiga licitaţia organizată în acest sens.

În 2012 peste 300 de şomeri din Bihor au făcut cursuri de recalificare pe diferite domenii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri