Cursuri de salvare ţinute de Ambulanţă pentru angajaţii de la Apele Române

Data actualizării: Data publicării:
RESUSCITARE

Lecţie de salvare de la înec, ţinută pe malul unui lac. S-a întâmplat în Bihor, unde angajaţii de la Apele Române au învăţat de la medicii de la Ambulanţă cum să acorde primul ajutor unei persoane aflate în pericol de înec. Cu ajutorul unui manechin special, au exersat manevre de resuscitare ce ar putea salva viața victimelor.

Fiecare gest al salvatorilor a fost urmărit cu atenție de zeci de angajaţi ai Apelor Române. În cadrul unui curs ținut pe lacul de la Șauaieu, aproape de Oradea, ambulanțierii au explicat pas cu pas ce trebuie făcut în cazul în care o persoană e în pericol de înec.

"I-am învăţat suportul vital de bază, adică ceea ce pot face dânşii cu mâinile libere până la sosirea unui echipaj medical specializat: să evalueze starea pacientului, dacă este conştient sau este inconştient, şi să înceapă să facă compresiile toracice", a explicat dr. Liciniu Venter, purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Bihor.

"Apa, din păcate, sau barajele îşi iau tributul lor. De multe ori este nevoie de a deveni promţi şi profesionişti dacă putem şi în acest gen de acţiuni şi gen de situaţii", susţine Dorel Dume, directorul Administraţiei Bazinale de Apă "Crişuri".

După ce au ascultat explicațiile celor de la Ambulanță, cursanții au trecut la partea practică: cu ajutorul unui manechin, au exersat manevrele de resuscitare.

"A fost un exerciţiu foarte bine organizat pe echipe astfel încât să putem valorifica fiecare minut pentru că atunci când salvăm viaţa cuiva este importantă fiecare secundă", a spus unul dintre cursanţi.

"Am învăţat cum să ne asigurăm de pericole, cum să intervenim să cerem ajutor, manevrele de resuscitare. Aceste cursuri sunt extraordinar de utile."

Oficialii Administrației Bazinale de Ape Crișuri spun că astfel de cursuri sunt utile mai ales că în fiecare an pe cursurile de apă din zona Bihorului mor înecate mai multe persoane. În cazul în care ar fi martorii unui incident de acest fel, angajații Apelor Române vor ști astfel să acorde primul ajutor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri