Cursurile de formare pentru cei cu studii superioare, doar la universităţi

Data publicării:
formatori

În prezent cursurile de formare profesională pentru persoanele cu studii superioare pot fi organizate de societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale ori de camerele de comerţ. O hotărâre de Guvern care va fi aplicată din 2016 schimbă complet situaţia.

Potrivit acesteia, astfel de cursuri pot fi urmate doar în cadrul unor universităţi acreditate. În cazul examenelor de certificare a calificării profesionale, instituţiile de învăţământ superior pot colabora cu furnizori de formare profesională autorizaţi în acest scop. Aplicarea noilor reguli pot duce la falimentul actualilor furnizori acreditaţi sau la imposibilitatea atragerii de fonduri europene.

"Vorbim despre managerul de proiect, despre formatorul cu studii superioare şi despre consilierul dezvoltare personală, care toate trei presupun studii superioare, ceea ce înseamnă că implicit, noi aceste programe nu le vom mai putea derula", susţine Sorina Bradea, furnizor de formare profesională.

"Una dintre principalele surse de venit erau cursurile acestea. Vor fi firme, şi a noastră este concentrată pe formare profesională, care pot să ajungă chiar în faliment. Aceste hotărâri ne împiedică pe noi, mult de tot, să mai aplicăm la POSDRU", explică Luminiţa Popa, furnizor de formare profesională.

În acest fel, sute de formatori riscă să rămână fără slujbă de anul viitor. Printre ei se numără Rodica Cepleu, care lucrează de opt ani în cadrul unei companii specializate în pregătirea profesională a persoanelor.

"De anul viitor există o mare posibilitate de-a rămâne fără loc de muncă şi de-a intra în şomaj. Sperăm să se reglementeze şi să se revină la normal."

În schimb, noile norme avantajează universităţile. Acestea se consideră îndreptăţite să organizeze astfel de cursuri întrucât dispun de personalul şi infrastructura necesare.

"Evident, ceilalţi furnizori care nu sunt instituţii de învăţământ superior vor dispărea de pe piaţă în acest domeniu de formare şi vom scăpa de concurenţă", susţine Ioan Dziţac, rectorul Universităţii Agora din Oradea.

Asociaţia Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională din România a înaintat Autorităţii Naţionale pentru Calificări o petiţie prin care acuză că noile reglementări limitează accesul pe piaţă pentru operatorii economici din domeniu.

Noul Cadru naţional al calificărilor care specifică nivelurile de pregătire a fost publicat în Hotârărea de Guvern nr. 481 din acest an.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri