Sari la conținut

Dakar 2017, noua provocare pentru Mani. Sătmăreanul concurează cu o motocicletă de peste 30 de mii de euro

Mani, așa cum e numit pilotul sătmărean, a făcut încă din adolescență o pasiune pentru sporturile cu motor. La început a făcut carting, iar apoi s-a orientat spre motociclism. Dorința de-și depăși limitele l-a făcut să ajungă la Dakar, la numai 22 de ani. După șase participări, a ajuns de la locul 46 - în 2007 pe 14 în clasamentul final al ediţiei din acest an, desfășurată în Bolivia și Argentina. Spune că succesul se datorează și motocicletei cu care a concurat, un KTM 450 model 2016, din care se fabrică doar 70 de bucăți pe an.

"Este o motocicletă pe injecție care te ajută foarte mult la diferențele de nivel care sunt în America de Sud. De exemplu anul acesta în Bolivia am trecut la cea mai mare altitudine din istoria Dakarului, la 4600 de metri. Chiar am avut un Dakar destul de bun, deci fără evenimente neplăcute, fără căzături, fără probleme tehnice și asta pot să zic că m-a ajutat să obțin acest rezultat", povesteşte Emanuel Gyenes, pilot de motociclism.

Ținta pentru ediţia de anul viitor al raliului este un loc în top 10. Specialiştii cred că are toate şansele să îşi îndeplinească obiectivul.

"Este un lider de opinie și face orice motociclist de stradă să se gândească că ar putea ajunge la aceeași performanță deși este foarte greu, pentru că, mai ales în ultimul timp, sportul cu motor a devenit o problemă de bani și vorbim de bani foarte mulți", consideră Tiberiu Troia, realizatorul rubricii moto din cadrul emisiunii "La volan", de la Digi24.

Pregătirea se face atât pe un teren de lângă Satu Mare, cât și la competiții.

"Un antrenament mai bun decât cel de la concurs nu cred că este, pentru că acolo dai totul din tine și trebuie să tragi de tine până la ultimii metri, de aceea încerc în fiecare weekend să fiu la o competiție sau undeva ca să mă pregătesc pentru Dakar 2017", spune Emanuel Gyenes.

Pilotul sătmărean va participa în 19 martie la Campionatul Național de Enduro, de la Arad, unde speră să obțină al nouălea titlul de campion național. În țara vecină, Ungaria vrea să depășească Locul 2, ocupat anul trecut.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță