"D'ale porcului" - competiția preparatelor tradiționale

Data publicării:
dale porcului

S-au pus la bătaie rețete, secrete culinare și îndemânare weekend-ul trecut, la a patra ediție a concursului "D`ale porcului". Echipe din 25 de comune s-au întrecut în preparea cârnaților, caltaboșilor ori a specialităților din ficat ori șuncă. Au încercat să impresioneze juriul și gurmanzii, iar cei care au reușit cel mai bine acest lucru au fost componenții echipei din comuna Sînmartin, câștigători ai întrecerii.

Pe lângă clasicele preparate din porc, concurenții au adus diverse specialități din zonele din care provin.

"Pate de ficat în mațe și kaiser, kaizer care, de asemenea, este cu ingrediente specifice slovacilor din România", spune Mihai Carcuș, participant la concurs.

"Am pregătit cârnațul tradițional, caltaboșul, toroșul care e tot din partea comunei și am mai avut pâinea de casă și slănină afumată și cârnaț afumat", a completat Vasile Hortea.

"Am pregătit toroș, cârnați, caltaboși și jumări. E la prima participare și sperăm să nu fie ultima", îşi doreşte Ghiță Morar.

La cea de-a patra ediția a Festivalului D`ale porcului au participat 23 de comune din România și două din Ungaria. Preparatele au fost jurizate de bucătari din Sibiu, Timișoara, Satu Mare și Bihor.

"Vremea a ținut cu noi și a venit lumea din belșugul și s-a ospătat din ceea ce le-am oferit. Am avut preparatele de bază, care peste tot la țară se fac, de cârnați, caltaboși, șorici, toroș, până la preparate speciale, cu care fiecare comună a venit și s-a pregătit cât de bine s-a putut", a observat Radu Silaghi, organizatorul festivalului.

Anul acesta trofeul concursului a fost câștigat de echipa comunei Sînmartin.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hedegus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri