Sari la conținut

Darea în plată, faza proceselor. Băncile contestă cererile datornicilor de a renunța la bunurile imobiliare

În 2007, Ciprian Tarţa a luat un credit de 38.500 de franci elveţieni ca să-şi cumpere o garsonieră. Ratele au devenit aproape imposibil de plătit după ce cotația monedei din Țara Cantoanelor aproape că s-a dublat.

"Eu, nouă ani am plătit nişte bani care pot să spun că e o sumă considerabilă; dar să plătesc încă 20 de ani câte o mie de lei pe lună pentru 23 de metri pătraţi..."

Aşa că bărbatul s-a gândit să renunţe la bunul ipotecat.

"În momentul în care a urcat francul, eu am încercat să negociez cu banca, dar nu au vrut să discute cu mine. De un an şi jumătate încerc şi atunci am zic că dacă tot a apărut legea asta, o dau în plată", îşi aminteşte Ciprian Tarța.

Solicitarea a fost contestată de bancă, aşa că bărbatul a apelat la un avocat care să-l reprezinte în instanţă.

"Legea 77 din 2016 impune o oarecare procedură de urgenţă care cel puţin până acum, din punct de vedere al instanţei nu a fost respectată", confirmă avocatul Mihai Lupea.

"Se judecă cu celeritate, este prevăzut acest aspect în lege, termenul de apel este de 15 zile în cazul în care banca este cea care contestă, iar termenul este de şapte zile în cazul în care se adresează instanţei de judecată clientul consumator", a detaliat Ioan Cupșa, co-inițiator al legii dării în plată.

Legea dării în plată a intrat în vigoare în 13 mai. Documentul prevede că persoanele fizice care au luat un credit ipotecar vor putea să-l stingă dacă vor ceda băncii proprietatea asupra imobilului ipotecat.

"Banii, resursele, personalul, informaţiile, toate erau de partea băncilor, clientul era în fapt un client captiv care nu avea altceva de făcut decât să accepte toate condiţiile", susţine Ioan Cupșa.

În cazul dării în plată, băncile cer ca fostul debitor să fie trecut timp de patru ani pe o listă la Biroului de Credit, ca și cum ar fi în continuare dator. Astfel, acesta nu va mai beneficia de alte credite.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță