Datori fără ştire | 89 de pensionari din Bihor s-au trezit cu credite, deşi nu au semnat nimic

Data actualizării: Data publicării:
teapa CAR Marghita pensionari

Zeci de pensionari dintr-o comună bihoreană s-au trezit veniturile poprite pentru nişte credite pe care, spun ei, nu le-au contractat niciodată. Oamenii susţin că le-au fost falsificate semnăturile şi cer conducerii Casei de Ajutor Reciproc din localitate să facă dreptate. Poliţia Bihor a deschis o anchetă pentru înşelăciune.

Cei 89 de pensionari din comuna bihoreană Tăuteu au aflat, cu stupoare, anul trecut, că figurează cu împrumuturi cuprinse între 1000 şi 5000 de lei la Casa de Ajutor Reciproc din oraşul Marghita. Mulţi spun însă că nici măcar nu sunt membri ai instituţiei, în timp ce alţii nu i-au călcat de ani buni pragul.

"- Cu ce sumă figuraţi de plată?
- 50 de milioane, 50 de milioane (n.r. - lei vechi) nevasta şi n-am scos niciodată. Şi când i-am întrebat de ce nu aţi verificat, ne-au spus că s-au dus pe încredere", spune un bărbat.

"Am o pensie la bătrâneţe şi alţii îmi iau truda şi munca mea. De ce să nu dau la familia mea banii aceia", se întreabă o pensionară.

Dacă unele persoane s-au trezit că au împrumuturi, altele apar ca giranţi.

"- Nici n-au scos niciodată, nicio sumă de bani, părinţii mei, niciodată. Apoi apare că ar fi şi girant la o altă persoană.
- Tatăl d-voastră?
- Da, tot pe numele lui taică-miu", spune un localnic din  Tăuteu.

Totul a ieşit la iveală în toamna anul trecut, iar din luna aprilie oamenii s-au trezit că primesc bani mai puţini la pensie după ce instituţia de credit le-a pus poprire pe venituri. Ei spun că o fostă angajată a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Marghita i-a înşelat şi le-a falsificat semnăturile. În luna decembrie a anului trecut aceasta s-ar fi sinucis. Conducerea instituţiei nu a vrut să comenteze situaţia.

"Nu s-a dat nicio chitanţă nici la rambursarea împrumutului, banii care au trebuit să-i dea lunar, nici când s-au ridicat banii de la CARP Marghita. Nu s-a semnalat casieria unităţii, nu s-a semnat dosarul de împrumut, nu s-a semnat absolut nimic, totul e un fals", povesteşte fiul unor păgubiţi.

Poliţia Bihor a intrat pe fir şi verifică veridicitatea semnăturilor din dosarele de credit. În total ar fi vorba despre o pagubă de peste 200 de mii de lei.

"În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals şi uz de fals împotriva angajatei unei instituţii financiare nebancare din Marghita, iar la finalizarea cercetărilor dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita cu propunere corespunzătoare", a declarat agentul Ioana Lascău, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor

Cazul seamănă izbitor cu cel înregistrat în judeţul Braşov, în urmă cu trei ani. Peste 100 de pensionari din Comana au fost înşelaţi într-un mod similar de o femeie care a împurumutat bani de la o casă de ajutor reciproc a pensionarilor în numele acestora. Instanţa a condamnat-o la aproape 14 ani de închisoare şi a obligat-o să restituie întreaga sumă.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri