Datoria publică a Oradei: după achitarea unui credit din fonduri europene, aceasta va scădea la 20,39%

Data publicării:
datorie publica

Din creditul de tip punte accesat anul trecut, autorităţile locale au folosit 88 de milioane de lei, dar au şi rambursat deja 53 de milioane de lei. Sunt bani plătiţi din decontările lucrărilor făcute de Uniunea Europeană. După achitarea integrală a creditului, care se va face în acest an, gradul de îndatorare al Oradei va scădea la 20,39 la sută.

"Dacă nu trăgeam acea sumă, nu o puteam revendica de la Uniunea Europeană. Prin urmare, ne afecta 35 la sută din planul de investiții al anului 2016, pentru finanțarea din bugetul local a investițiilor cu finanțare UE", susţine Nadia Haş, director adjunct Direcţia Econimică Primăria Oradea.

Autorităţile au în schimb emoţii pentru corecţiile financiare aplicate pentru lucrările făcute din fonduri europene. Reprezentanţii UE au considerat că zece milioane de euro nu pot fi decontaţi de Primăria Oradea, care a contestat în instanță penalizările.

"Aceste sume sunt plătite deja de către noi, urmează să le recuperăm sau nu, în funcție de ce vor zice instanțele", spune Nadia Haş.

Conform autorităților locale, în acest moment costul împrumuturilor făcute de Primăria Oradea se ridică la suma de 283 de lei/locuitor. Asta în condițiile în care investițiile făcute în ultimii ani s-au ridicat la valoarea de 7.944 de lei / locuitor.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri