Sari la conținut

De la Rio la Borumlaca. O replică a statuii lui Isus, din Brazilia, se află într-un sat din Bihor

"Za boha narod prepocoi svetan! Pentru Dumnezeu și pentru popor și pentru pacea lumii!"

Aceste cuvinte au fost inscripționate pe soclul statui realizate de Rudolf Docolomansky, un învățător de origine slovacă venit în 1938 în satul Borumlaca din Bihor.

"Hristos Mântuitorul, statuia de 30 de metri ridicată pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro, e unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Puțini știu însă că într-un sat retras din Bihor există o replică la mici dimensiuni", spune Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Învățătorul a adus din Cehoslovacia un model miniatural al statuii din Brazilia.

"Un bibelou și-a adus când a venit din Cehoslovacia și l-a adus cu el de la părinții săi că ei erau religioși, model după cel din Brazilia", spune Geza Polașec, fost învățător.

"Nu a făcut coletă a făcut din leafa aceea mică, țin minte că a fost 300 de lei salariul unui învățător și a făcut-o pe propria cheltuială să nu se spună că a fost un grup de oameni, probabil a avut o mândrie să facă personal", spune Francisc Merka, reprezentant al minorității slovace din România.

Statuia a fost ridicată exact ca aceea din Brazilia pe o mică movilă lângă vechea școală din sat. Model pentru învăţător a fost un localnic.

"A chemat un locuitor de pe strada aceea care era foarte voinic, nu gras - voinic. Bace Ştefan, hai aici să te măsor întinde mâinile cât are. I-a măsurat întinderea mâinilor și înălțimea. No, bace Ştefan, aici te pun pe soclu", povesteşte Geza Polaşec.

Localnicii cred că statuia ar trebui pusă în evidenţă pentru a atrage turiști. Statuia este un unicat în sud-estul Europei. Replici mai există doar în Portugalia și Spania.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță