De Paşte, la mănăstirea Izbuc din Bihor Lumina Sfântă este adusă din Ierusalim

Data publicării:
izbuc 100415

Străjuită de munţii Bihor şi Codru Moma, mănăstirea Izbuc şi-a luat numele de izvorul din curtea sa, despre a cărei apă care izbuneşte din adâncuri la interval de câteva minute se spune că vindecă boli. Documentele istorice arată că încă din secolul al XI-lea călugării au trăit pe aceste locuri. Mănăstirea actuală a fost construită între 1928 şi 1930 şi adăposteşte peste 30 de monahi.

Credincioşii care vor participa la Izbuc la slujba din Noaptea Învierii vor primi Lumina Sfântă care va fi adusă, la fel ca în fiecare an, de la Ierusalim.

"Sperăm ca și în acest an Sfânta Lumină să ajungă în eparhia noastră și la sfânta noastră mănăstire, și căutăm să împărtașim bucuria nu numai miilor de pelerini care vin la sfânta noastră mănastire, ci și parohiilor din jurul mănăstirii noastre", a spus arhimandrit Mihail Tărău, stareţul mănăstirii Izbuc.

"Găsesc un loc de liniște. îmi place mie locul, oamenii de aici sunt foarte primitori."

"Venim cu aceeași dragoste și cu aceeași emoție de fiecare dată."

Chiar înainte de Paşte, monahii de la Izbuc au început pregătirile pentru a primi miile de pelerini care vor veni pe 17 aprilie să sărbărească Izvorul Tămăduirii, unul dintre hramurile mănăstirii. Călugării au pregătit mâncarea şi încăperile în care pot înnopta gratuit o parte dintre pelerini.

„8 mii de sarmale am făcut; avem pentru cazare 350 de persoane, seara, la hramul acesta, plus care mai vin in cursul zilei", a precizat maica Doinița.

Anul acesta fiecare pelerin va primi apă din izvorul declarat monument al naturii acum 25 de ani.

„Obștea sfintei noastre mănăstiri a pregătit bucate alese, tradiționale, pentru fiecare pelerin și nu in ultimul rand un flacon de apa sfinţită. Ne-am pregatit cu 5 mii de flacoane de apa sfintita de la izvorul Maicii Domnului", a transmis stareţul mănăstirii Izbuc.

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii 5 mii de pelerini sunt aşteptaţi la mănăstirea Izbuc. Aflată la 100 de kilometri de Oradea, la aceasta se poate ajunge pe drumul naţional 76 Oradea - Deva, din care se bifurcă un drum de patru kilometri până în satul Izbuc. De acolo mai sunt 7 kilometri până la mănăstire.

Reporter: Ana Maria Georgescu
Operator: Tiberiu Catrișcău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri