De sărbători, medicii recomandă moderaţie

Data publicării:
alimentati 241214

Tradiţiile de iarnă sunt însoţite de cele mai multe ori de porţii consistente de mâncare. Pentru organism acestea reprezintă un adevărat pericol, atenţionează specialiştii.

"Alimentaţia noastră este foarte bogată în grăsimi, grăsimi saturate, este foarte sărată dacă ţinem cont şi de murături. Nu e sănătoasă dacă se consumă în exces. Şi de obicei, din păcate, de sărbători se consumă în exces", atrage atenţia Gabriela Roman, preşedinta Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii.

Ca să ne dăm seama cât de mult solicităm corpul în perioada sărbătorilor, vă propunem un calcul. Mesele festive se deschid deobicei cu antreuri ce aduc un aport de până la 500 de calorii. Urmează...

"Supă de pui sau de curcan, care mai aduce 3-500 calorii. Friptura vânătorească sau de porc cu cârnaţi - 800-1000 de calorii şi sarmalele, care mai aduc 500-800 de calorii", susţine dr. Amorin Popa, specialist în diabetologie şi boli ale nutriţiei.

La acestea se adaugă un desert, care mai aduce între 500-1000 de calorii.

"Vom ajunge practic la 4000 de calorii în decurs de 3-4-5 ore, un aport culinar extraordinar de solicitant pentru sistemul digestiv. Consumul optim de calorii pentru persoana sedentară normo-ponderală este de 2 mii de calorii, dar la pacientul supraponderal sau obez nu trebuie să depăşească 1500 de calorii", sfătuieşte dr. Amorin Popa.

În cazul celor care au ţinut post organismul nu este pregătit pentru festinul culinar. Aşa pot apărea intoleranţele digestive, greţuri, vărsături sau spasme abdominale.

"Un risc mare pentru patologia acută, pancreatite colecistite, diverse dispepsii gastrice, eventuale accidente din cauza alcoolului, sunt multe pericole", susţine preşedinta Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii.

Ca să fie evitate astfel de situaţie este propusă varianta meselor vegetariene.

"Pe primul loc ca şi calorii puţine se constituie vegetalele, zarzavaturi, legume, apoi fructele cerealele, oleaginoasele şi nu în ultimul rând partea de uleiuri", explică Florian Chirilă, proprietarul unui restaurant vegetarian.

În meniurile vegetariene se pot regăsi chiar şi fripturi ori "şniţele din toată gama de ţelină, de gluten din vinete, din ciuperci, soia, care sunt bogate în proteine".

Pentru evitarea oricăror probleme de sănătate, medicii recomandă o schemă simplă.

"Dacă ar fi farfuria ceva mai puţin de un sfert să fiei carnea, jumătate să fie legume zarzavaturi şi restul să fie o felie de pâine sau un cartof."

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri