Sari la conținut

De vineri se poate călători cu avionul între Oradea şi Iaşi

De trei ori mai scurtă şi cu preţuri care încep de la 90 de lei. Asta înseamnă de vineri o călătorie de la un capăt la celălalt al țării. Totul este posibil datorită unei curse directe între Iaşi şi Oradea, operată de o companie low-cost. Pentru că zborul are programată o escală în Capitală, operatorul privat a spart astfel monopolul deţinut pe această rută de compania TAROM.

O călătorie cu trenul între Iaşi şi Oradea durează mai mult de o jumătate de zi. Sau 9 ore pentru cei care merg cu maşina. Printre ei şi Dorina Popa, care călătorea des la Oradea ca să-şi viziteze rudele. A aflat de introducerea unei curse aeriene directe între cele două oraşe şi şi-a rezervat imediat un bilet. În acest fel, durata călătoriei e de trei ori mai scurtă.

"- Ați așteptat mult această cursă?
- Să știți că am așteptat-o. Mă duc să-mi văd părinții, mi-au cumpărat bilet copii în prima zi, mă duc pe câteva zile", spune Dorina Popa.

"Cu tipul acesta de transport reușim să salvăm timp; era o problemă pe care o întâmpinam în mod serios și anume timpul pe care îl făceam pe drum până acolo", explică alt pasager.

"E mai convenabil chiar decât să mergi cu trenul și ca preț și ca timp."

Preţul unui bilet la cursa aeriană inaugurată vineri pornește de la 90 de lei, iar înainte de a ateriza în Oradea, aeronava face o escală în Capitală.

"Va fi cu escală de 45 de minute prin București, dar important de menționat este că nu va fi necesară debarcarea pasagerilor ceea ce le oferă un plus de confort", a declarat Elena Troia, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internațional Iași.

În Oradea avionul a ajuns cu mai bine de o oră întârziere din cauza operaţiunilor de degivrare. A fost aşteptat de aproape 120 de pasageri care urmau să se îmbarce spre Capitală.

"Mă bucur că s-a introdus cursa asta că eu călătoresc de obicei cu trenul la vagon de dormit și fac 13-14 ore, depinde de vreme."

"- Trenul este mai scump decât avionul. La tren plăteam 4 milioane și ceva, acesta e 200 și ceva...
- Și ajungeți și mai repede.
- Și mai repede, o oră și ceva."

Cursa operată de compania low-cost este prima care sparge monopolul pe care TAROM îl avea în ceea ce priveşte legătura aeriană între Oradea şi Bucureşti.

"Noi vrem să credem că venim pe piață cu o soluție alternativă, este dreptul pieței să aleagă între nivelul de servicii pe care îl oferim noi, calitatea zborului", a declarat Tudor Constantinescu, directorul comercial al companiei aviatice.

Pentru Aeroportul din Oradea, noua cursă "înseamnă creșterea numărului de pasageri, creșterea numărului de oameni care se obișnuiesc să zboare cu avionul și înseamnă și câștiguri mai multe", a explicat directorul instituţiei, Gheorghe Pasc.

Săptămânal, între Oradea şi Iaşi vor fi patru curse, în zilele de luni, miercuri, vineri și duminică. Aceeași companie low-cost a anunțat că din vară va introduce zboruri din Bihor spre Constanța.

Reporteri: Anca Deac, Olga Bejna
Operatori: Florin Lucuța, Mihai Boaru