Lupte simulate și defilări în uniforme de acum 100 de ani, cu ocazia centenarului Jandarmeriei Bihor

Data actualizării: Data publicării:
defilare jandarmi Bihor

Demonstrații de luptă și dresaj canin – sunt acțiunile prin care Jandarmeria Bihor a sărbătorit, luni, 100 de ani de la înființare. Oamenii în uniformă au marcat evenimentul alături de peste 300 de orădeni care au venit în Piaţa Unirii, locul unde au avut loc demonstrațiile forțelor de ordine.

După un Te Deum și sfințirea drapelului de luptă, intervențiile simulate ale jandarmilor și demonstrațiile canine au stârnit ropote de aplauze printre spectatori. Fiecare a avut acțiunea lui preferată.

”Cel mai mult mi-a plăcut când câinii au făcut acea reprezentantaţie cu hoţii”, spune un spectator.

”Ne-a plăcut când s-au luptat cu arme fără să se rănească”, a remarcat un copil.

Prezent la acțiuni, prefectul de Bihor Ioan Mihaiu le-a transmis jandarmilor mesajul ministrului Administrației și Internelor, Carmen Dan: ”Misiunile Jandarmeriei s-au diversificat, jandarmii fiind din ce în ce mai implicaţi în salvarea oamenilor şi în protejarea comunităţilor în situaţii de urgenţă, fiind, alături de pompieri, cei care intervin la inundaţii, alunecări de teren, zăpezi sau misiuni de salvare montană.”

Evenimentul s-a încheiat cu o defilare în cadrul căreia au fost prezentate şi echipamentele şi uniformele jandarmilor bihoreni din 1919.

În acel an, pe 1 aprilie, era înființată Compania de jandarmi Oradea Mare, una dintre primele unităţi din Transilvania. Iniţial, instituția avea sediul la Cluj-Napoca, deoarece Oradea nu fusese încă eliberată. Pe 20 decembrie 1919, în Bihor s-a mai înfiinţat o companie de jandarmi, la Beiuş.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri