Descinderi într-un caz de evaziune cu facturi fictive. Documentele ilegale, vândute de o firmă de apartament din Oradea

Data publicării:
inspectori ANAF

Potrivit unor surse din anchetă, firma orădeană care avea ca și obiect de activitate comerțul cu material lemnos și materiale de construcții era nucleul unei afaceri ilegale derulate între 2010 și 2014. Matcris Concept ar fi vândut facturi fictive unor societăți de construcții care încărcau în propria contabilitate marfa înscrisă în documente, după care deduceau TVA. Astfel, statul a fost prejudiciat cu 53,7 de milioane de lei.

Conform unui comunicat al BCCO Oradea, "în perioada 2011-2014, membrii grupării ar fi înfiinţat circuite evazioniste formate din 12 societăți comerciale de tip fantomă, autohtone și din spațiul intracomunitar, prin intermediul cărora ar fi generat facturi fictive, în vederea eludării plății T.V.A. și a altor obligații fiscale datorate bugetului de stat, dar și pentru obţinerea unor preţuri competitive în urma eludării T.V.A., pentru mărfurile care ar fi fost comercializate prin aceste circuite evazioniste".

Conform unor date, printre beneficiarii facturilor fictive s-ar număra firmele Arabesque, Ambient, Okapi și Sawa SA, ultimele două din Cluj.

Potrivit unui comunicat al ANAF"operaţiunile de achiziţie/livrare declarate şi/sau înregistrate în contabilitate (...) de către societăţile din circuit nu au avut la bază tranzacții reale, fiind create circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în lanţ, încercându-se astfel disimularea realităţii fiscale prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

Firmele fantomă interpuse în lanțul evazionist, au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetățenie română și ungară, domiciliați atât în județele Cluj și Bihor cât și în Ungaria. Societățile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvență. După încasarea sumelor în conturile bancare ale societăților fantomă, parte din sume erau ridicate în numerar contra unui comision de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor."

Societatea orădeană s-a aflat în insolvență din 2014, iar administratorul acesteia deține acum un salon de închiriere pentru rochii de mireasă.

Pentru investigarea întregii rețele de firme care făceau tranzacții fictive au fost efectuate descinderi în 32 de locuri din Oradea, Galați, Sibiu, Alba, Cluj și București. La operațiuni au participat și Direcția Generală Antifraudă, Brigada de Combatere a Crimei Organizate Oradea și Brigada Mobilă a Jandarmeriei Cluj, cu sprijinul SRI.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri