DESCOPERIRE. 100 de pipe găsite lângă Cetatea din Oradea, indicii ale fumatului în zonă încă din Evul Mediu

Data publicării:
pipe cetate

O descoperire arheologică mai puțin obișnuită demonstrează că două obiceiuri ale omului modern - fumatul şi băutul cafelei - le erau cunoscute locuitorilor acestor meleaguri încă din Evul Mediu. Este vorba despre 100 de fragmente de pipe ceramice găsite în apropierea cetății din Oradea. Specialiștii spun că acestea datează din perioada stăpânirii turcești și arată că tutunul și cafeaua au fost adoptate de localnici de la otomani.

Arheologii spun cã cele 100 de lulele au fost produse de un atelier de lângă Cetatea din Oradea, stăpânită de către turci între 1660 și 1692.

"Erau piese făcute din lut exploatat în zona Oradei, nu foarte fin lucrate, produse pentru populaţie. Avem de a face cu rebuturile unui atelier", consideră Ștefan Marian Furtos, studentul care s-a ocupat de studierea lulelor.

În opinia lui Dumitru Noane, consilier în cadrul Muzeului Cetăţii din Oradea, prezența acestor pipe este un indiciu că "fumatul şi mai târziu consumul cafelei pătrund pe filiera otomană din spaţiul oriental, chiar dacă poate la început mai timid".

Situația este confirmatã de cronicarul turc Evlia Keleby care a vizitat cetatea la câțiva ani dupã cucerirea ei de cãtre otomani.

"El pomeneşte de cafenele; în cafenele se şi fuma la turci lulele, practic cam aceleaşi tipuri de pipe ca şi aceasta - poate un pic mai scunde - care aveau ataşată o tijă o ţeavă de lemn în capăt, cu muştiuc", explică Ștefan Marian Furtos.

"Există în secolul al XVIII-lea şi secolul al XIX-lea imitaţii după aceste lulele turceşti - sau pipe turceşti, cum li se mai spune - şi bineînţeles că ele au fost făcute în zona noastră", a precizat Florin Sfrengeu, directorul Departamentului de Istorie al Universităţii din Oradea.

Dacã în timpul stãpânirii turceşti, în Oradea tutunul venea ca o marfã scumpã din Egipt şi Siria, la câţiva ani dupã recucerirea cetãţii de cãtre austrieci, localnicii încep sã cultive tutunul și sã obţinã cantitãţi mai mari pentru fumat. Astfel, pipa turceascã a fost remodelatã: "se schimbă devine mai înaltă, mai încăpătoare. Se fuma mai mult, tutunul era mai ieftin."

Pipele descoperite de arheologi vor fi expuse în cadrul Muzeului Cetãții din Oradea.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri