Desene care produc pagube. De sărbători, mai multe clădiri din Oradea au fost desenate cu grafitti

Data publicării:
grafitti 160114

În 2012, Compania de Apă din Oradea a cheltuit 600 de mii de lei pentru amenajarea dealului de la intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal. Însă, fântâna decorativă construită în zonă a devenit ţinta unor distrugeri.

"Pe parcursul lunii decembrie am observat că ansamblul construit de noi cu scopul de a aduce un aspect modern oraşului a fost de-a dreptul vandalizat prin inscripţionare cu grafitti", spune  Alin Sas, purtătorul de cuvânt al Companiei de apă Oradea.

Pentru că nu pot şterge vopseaua, muncitorii Companiei de Apă iau în calcul înlocuirea plăcilor de marmură murdărite. Operaţiunea ar costa însă mii de lei. Bani care nu vor mai fi recuperaţi, pentru că autorii distrugerilor sunt rareori prinşi. Iar când acest lucru se întâmplă, "artiştii" scapă doar cu amenzi de cel mult 1.000 de lei.

"Pentru a fi amendate, persoanele trebuie surprinse asupra faptei, adică în momentul în care ei degradează mobilierul urban. La sfârşitul anului 2013 începutul lui 2014 au fost surprinse 10 persoane care de degradau mobilierul urban prin inscripţii cu vopsea", precizează Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea.

Nici tramvaiele şi autobuzele regiei locale de transport nu au scăpat de atenţia artiştilor stradali.

În timp ce persoanele care realizează astfel de desene susţin că practică o formă de artă, majoritatea orădenilor se declară împotriva acestora. 

"Este bătaie de joc este foarte urât, mi se pare foarte urât, nu e frumos."

Autorităţile spun că amenzile aplicate celor prinşi în flagrant delict nu acoperă nici pe departe pagubele produse.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri