Despre poveştile porţilor orădene, la Vocile Bihorului

Data actualizării: Data publicării:
porti voci

"Porţile palatelor din Oradea au poveşti care merită cunoscute", crede Ramona Novicov, prezentă marţi la Vocile Bihorului. Vechi nu înseamnă ceva rău, consideră criticul de artă care îndeamnă proprietarii de imobile din centrul istoric să fie mai atenţi cu aceste bijuterii.

Porţile palatelor Art Nouveau ale oraşului reprezintă o valoare la fel de mare ca şi clădirile în sine. Din păcate, multe sunt într-o stare avansată de degradare, iar unii proprietari sunt tentaţi să le înlocuiască.

Ramona Novicov, critic de artă: "În Oradea, aceste poveşti au o expresie frumoasă prin porţile acestea extrem de pline de imaginaţie. Lemnăria, feroneria, pragurile de marmură. Frumuseţea aceasta, care de multe ori e modestă, ar fi păcat să fie înlocuită cu ceva modern care ia casei valoarea, o deposedează de nobleţea ei."

O acţiune de salvare a porţilor Art Nouveau a fost demarată de elevii liceului Onisifor Ghibu, alături de Facultatea de Arhitectură şi Primăria Oradea.

Ramona Novicov, critic de artă: "Elevii de la Ghibu, studenţii noştri de la Facultatea de Construcţii, Primăria şi fundaţia şi proprietarii pot să alcătuiască acel mediu care să salveze aceste porţi. Nu prin coerciţie, ideea este ca aceşti proprietari să iubească acest porţi."

Nu doar porţile sunt valoroase, crede Ramona Novicov, ci şi pavajele curţilor şi balcoanelor. Dalele vechi sunt de multe ori înlocuite cu plăci de ceramică, care nu mai au nicio legătură cu originalul.

Redactor: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri