Dezastru descoperit în locuinţele sociale ale Primăriei Oradea

Data actualizării: Data publicării:
dezastru locuinte sociale

Mizerie de nedescris în locuinţele sociale ale Primăriei Oradea. Inspectorii administraţiei locale au descoperit adevărate focare de infecţie în casele cu geamuri şi uşi sparte ori în curţile unde zac mormane de gunoaie şi resturi menajere. Autorităţile au început deja demersurile pentru a-i da afară pe chiriaşi, chiar dacă e nevoie să apeleze la instanţă. Primăria Oradea deţine aproximativ 1400 de locuinţe sociale.

Sandor Kanalas stă cu chirie în aceeaşi locuinţă socială din 2013, pentru care plăteşte 239 de lei semestrial. Cu toate că îşi achită la timp chiria şi utilităţile, a primit din partea Primăriei Oradea o notificare din cauza mizeriei lăsate în casă.

"Am primit un avertisment pentru a putea să fac ordine în continuare. În limita posibilităţilor fac cum fac, nu este intenţia mea să las mizerie, chiar dacă am lăsat-o de aseară, eu a doua zi o fac. Îi rog să vină mai des, altădată să vadă că la mine este curăţenie", spune chiriaşul.

Pe lângă obligaţia de a-şi plăti la timp chiria, locatarii sunt obligaţi să păstreze liniştea, să nu găzduiască alte persoane şi să facă curăţenie. Inspectorii primăriei au descoperit însă că în multe dintre aceste locuinţe chiriaşii adună mormane de gunoaie.

"În acest imobil cu trei locuinţe al Primăriei toţi chiriaşii au probleme cu curăţenia. Unul din ei a fost deja dat afară, al doilea a primit o somaţie pentru a părăsi casa în treizeci de zile, iar al treilea chiriaş a primit notificare pentru a-şi curăţa locuinţa în care trăieşte", a relatat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.

"Am constatat că în unele cazuri unele locuinţe s-au transformat chiar în focare de infecţie, deoarece unii chiriaşi nu îşi înţeleg obligaţia contractuală, aceea de face curăţenie în aceste locuinţe, de a le îngriji, de a nu primi, bineînţeles, persoane dintre rudele lor", a precizat Anca Grama, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.

Chiriaşii au la dispoziţie până la 45 de zile să se conformeze notificărilor primite de la primărie. Dacă nu respectă avertismentele, sunt evacuaţi.

"O parte dintre aceştia au fost somaţi să îşi întreţină locuinţele şi cei care nu s-au conformat, după ce în primă fază sunt somaţi, urmează evacuarea lor", susţine Anca Grama.

Primăria Oradea are în proprietate sau în administrare aproximativ 1.400 de locuinţe sociale. Chiriaşii plătesc o sumă modică, în funcţie de veniturile pe care le au, şi încheie un contract pe cinci ani.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri