Sari la conținut

Dezbateri online despre soarta unui cinema

Pagina de pe o rețea de socializare a unuia dintre cei doi viceprimari ai Oradei a fost transformată în loc de dezbateri publice. Mircea Mălan îi invită pe locuitorii orașului să își spună părerea pe Facebook despre proiectele derulate în municipiu. Prima propunere: reabilitarea fostului Cinematograf Oradea din Pasajul Vulturul Negru.

Viceprimarul Mircea Mălan le-a cerut celor care intră pe pagina sa de socializare să îşi dea cu părerea despre întrebuinţarea pe care urmează să o aibă complexul de săli. Răspunsurile urmează să fie analizate, iar cea mai bună sugestie va fi folosită de specialiști în proiectul de reabilitare care are şanse să fie finanţat din fonduri europene.

"Dragi prieteni,
Pentru că părerea voastră contează, vă provoc la o dezbatere online despre întrebuințarea pe care urmează să o aibă complexul de săli din interiorul Pasajului Vulturul Negru, unde a funcționat Cinematograful Oradea.
Vrem să restaurăm acest imobil cu fonduri europene. Spațiul este format dintr-un hol mare la parter, un foaier la etaj și trei săli.
Ce funcțiuni credeți că ar trebui să primească acest complex de săli din Pasajul Vulturul Negru?
Aștept sugestiile voastre."
Sursă: Facebook Mircea Mălan

"Am considerat că este important ca cei ce iubesc acest oraş să aibă prilejul de a se pronunţa în legătură cu destinul unuia dintre cele mai importante obiective din acest oraş. I-am asigurat că voi ţine cont de poziţiile lor", susţine Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.

În doar două zile, postarea viceprimarului de Oradea a strâns zeci de mii de vizualizări, aproape 300 de distriburi şi tot atâtea comentarii.  La sugestia celor din mediul online locul ar trebui să fie o sală de dans, galerie, sală de operă ori să-şi păstreze destinaţia de cinematograf.

Chiar dacă trăiesc cu nostalgia serilor de film din Cinematograful Oradea, în care se adunau peste 1000 de spectatori, puţini sunt cei care îşi doresc ca spaţiul să îşi păstreze vechea destinaţie.

"Nu cred că ar mai prinde acum. Vă daţi seama, sunt alte mijloace de comunicare, de vizionare, prin telefon, facebook şi aşa mai departe."

"Nu cred că se mai justifică să fie pentru că perioada cât stai acolo este în întuneric, urmăreşti filmul, nu mai poţi să vezi arhitectura, detaliile."

Sala construită la începutul secolului al XX-lea, e acum în paragină. De-a lungul timpului clădirea a avut parte de mai multe lucrărie de renovare, dar fără folos. Mai mult, arhitectura din interior a fost afectată pentru că s-au folosit materiale necorespunzătoare. Acum este folosită pe post de depozit de către firma care reabilitează Pasajul Vulturul Negru.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuţa