Dezgheţ pe piaţa muncii. Firmele au început să facă angajări, dar muncitorii se plâng că salariile au rămas aceleaşi

Data publicării:
sectie3

Cătălin Popa este administratorul unei firme din Oradea care produce materiale sanitare pentru clinici din străinătate. Cifra sa de afaceri a crescut de la an la an faţă de 2009-2010, ceea ce i-a permis să facă angajări.

"Anul acesta am avut 4 angajări de la începutul anului, vom mai avea încă două spre sfârșitul anului. Din fericire, facem parte din firmele ce lucrează foarte mult pe export si avem nevoie de acest personal suplimentar. În 2007 eram la un efectiv de 22-23 de angajați, acum suntem la 35."

Acesta nu este însă un caz singular. După ani de stagnare, firmele caută personal, iar acest lucru se vede în oferta agenţiilor de ocupare a forţei de muncă din ţară.

"La această dată avem peste 860 de locuri de muncă vacante, ceea ce înseamnă foarte mult. Acum câteva săptămâni, la ultima bursă aveam 1150 de locuri de muncă. Dacă vom compara cu datele din 2007-2008 înseamnă de 3-4 ori mai multe locuri de muncă la această dată decât la acea perioadă", susţine Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Analiștii economici pun această creştere mai degrabă pe seama dezgheţului de pe piaţa europeană decât pe efectul politicilor economice din România.

"Știm că România exportă 70% către Europa. În acest context ar trebui să legăm acestă creștere de comenzi de noua politică a băncii centrale europene, care în fiecare lună a decis să emită monedă nouă în piață. Asta înseamnă mai mult cash, adică o revigorare a consumului, în special în Europa", susţine analistul economic Dan Octavian.

"Observăm un dezgheţ în industria productivă, dar şi în turism, în comerţ, în alimentaţia publică şi prestări servicii. Nu există domeniu unde să nu observăm o creștere mai mică sau mai mare", arată directorul AJOFM Bihor.

Statisticile arată bine, spun angajaţii românii, însă acest lucru nu se reflectă şi în salariile pe care le primesc.

"La ora actuală salariul este foarte mic. Salariul minim pe economie nu-ți ajunge -cu 900 de lei și 20 de bonuri un om nu plătește facturile și cheltuielile."

Conform datelor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, rata şomajului la nivel naţional era la sfârşitul lunii februarie de 5,5%, cu 0,3 % mai mică faţă de aceeaşi perioadă din 2014 şi cu aproape 3 procente sub nivelul de acum cinci ani.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri