Diguri gonflabile, testate pe Crișul Negru

Data publicării:
dig Crisul Negru

Pompe dotate cu filtre pentru depoluare ori excavatoare care pot realiza rapid baraje în locul unde există fisuri în diguri. Sunt echipamentele care au fost folosite la exerciţiul demonstrativ de la Zerind.

"S-au achiziționat o serie de echipamente pentru utilizarea combaterii inundațiilor și pentru combaterea poluărilor accidentale. Hidrobaraje excavator cu bătător pentru plat planșe mașină de umplut saci", a enumerat Dorel Dume, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Alături de acestea au fost aduse şi baraje gonflabile. Lungi de 200 de metri, ele pot fi umplute cu aer în cel mult 15 minute , după care sunt ridicate pe malul râurilor pentru a preveni revărsările și inundațiile.

"Digurile iau forma terenului; sunt mult mai ușor de manevrat decât sacii. Timpul de reacție în cazul acestor tipuri de materiale este unul mai scăzut", a detaliat general de brigadă Ioan Baș, şeful ISU Crișana.

Claudiu Pop, prefectul de Bihor: "Este dacă vreți o pregătire pe timp de pace pentru situații de război, pentru situații excepționale."

Localnicii spun că astfel de echipamentele sunt utile şi pot proteja viaţa şi agoniseala a mii de oameni.

Materialele folosite la Zerind sunt de ultimă generaţie şi sunt folosite în întreaga Europă. Echipamentele au fost cumpărate printr-un proiect de 260 de milioane de lei al Ministerul Mediului, care a permis dotarea tuturor administraţiilor bazinale din ţară cu astfel de utilaje. Valoarea proiectului pentru Administrația Bazinală de Apă Crișuri a fost de 35 de milioane de lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri