Din cauza birocraţiei, o primărie din Bihor este în pericol să piardă utilajele achiziţionate

Data publicării:
birocratie Popesti

Un tractor, câteva utilaje pentru curăţenie şi deszăpezire, scaune şi instalaţii de sonorizare pentru cele două cămine culturale. Toate au fost cumpărate de primăria Popeşti prin propiecte europene în valoare totală de 1,7 milioane de lei. Fondurile sunt 100% nerambursabile, ceea ce înseamnă că primăria trebuie doar să facă dovada plăţii, pentru a primi banii înapoi.

"Gândirea era în felul următor: achiziționăm unul dintre utilaje, facem cererea de rambursare către AFIR, ni se rambursează banii pentru acel utilaj după care plătim următorul", susţine Claudiu Șocander, fostul viceprimar al comunei Popeşti.

Socoteala edililor nu s-a potrivit cu cea a autorităţilor care se ocupă de fondurile europene. Deşi decontul pentru un utilaj a fost depus încă din luna iulie, nici acum nu a fost plătit niciun ban. În această situaţie, administraţia comunei a cerut un împrumut guvernamental, care i-a fost refuzat. Motivul: Popeştiul nu mai are consiliul local de la începutul anului, când a fost dizolvat.

"Toate proiectele au fost acceptate de Ministerul Proiectelor Europene prin dispoziția primarului, vizată de legalitate de Prefectură. Nu înțeleg de ce am fost respinși pentru prefinațarea proiectelor europene dacă au fost acceptate prin dispoziția primarului vizată de Prefectură", spune Dorin Curtean, primarul comunei Popești.

De cealaltă parte, reprezentanţii Prefecturii susţin că nu au dat aviz de legalitate pentru solicitarea împrumutului guvernamental.

"În primul rând trebuia să se gândească să organizeze un nou consiliu local și să participe acei consilieri la ședințele de consiliu local convocate", a precizat Claudia Timofte, șefa cancelariei Prefectului de Bihor.

Primarul din Popești nu mai are consiliu local din noiembrie 2013, când 9 consilieri PPDD şi-au dat demisia, în semn de protest faţă de conducerea judeţeană a partidului. Şi primarul este fost membru PPDD, dar între timp a devenit independent. El spune că aşteaptă de doi ani organizarea de alegeri anticipate pentru a-şi forma un nou Consiliu Local.

"Am transmis în acel moment toată documentația spre Ministerul Afacerilor Interne pentru demararea procedurii demarării alegerilor, însă până la acest moment nu avem nici un răspuns din partea ministerului", explică șefa cancelariei Prefectului de Bihor.

Edilii din Popeşti sunt puşi acum într-o situaţie limită. Dacă nu fac rost de bani pentru următoarea tranşă de plată, riscă să piardă utilajele achiziţionate.

"Vorbim de 170 de mii de lei noi; e aproape jumătate din bugetul pe care primăria îl are", susţine primarul comunei Popești.

Contactată telefonic, conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a spus că încearcă să obţină amânarea tranşei de plată pentru finalul acestei luni. Valoarea totală a celor trei proiecte derulate în Popeşti este de peste 1,7 milioane de lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri