Dispute pe tema statuilor

Data publicării:
BETA statui

Disputele au început după ce municipalitatea a propus mutarea statuii lui Mihai Viteazul. Pentru că în 2015 vor începe lucrările de reamenajare a pieţei Unirii, monumentul va fi relocat în fostul cimitir Olosig, care se numeşte acum parcul Mihai Viteazul. Primii care s-au opus au fost consilierii UDMR.

"Poziţia noastră a fost una de împotriva mutării în fostul cimitir Olosig. Nu avem o problemă cu mutarea statuii, dar considerăm că locaţia aleasă nu e cea potrivită", susţine Csongor Ladislau Ritli jr., consilier local UDMR.

În schimb, aleşii Uniunii au propus ca statuia voievodului să fie amplasată în parcul 22 Decembrie. Şi consilierii PSD s-au opus mutării monumentului, pe motiv că, alături de bisericile din Piaţa Unirii, acesta crează ideea de unitate.

"Biserica ortodoxă, biserica greco-catolică, cea reformată sau catolică reprezintă unitatea; nicăieri în altă parte nu va putea reprezenta Mihai Viteazul această unitate şi de aceea eu propun să rămână acolo unde este", a cerut Doina Bunea, consilier local PSD.

În cele din urmă, propunerea de mutare a statuii voievodului român în fostul cimitir Olosig a fost votată în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local.

Câteva zile mai târziu, aleşii nu s-au înţeles când a fost vorba ce statuie va fi amplasată în Piaţa Unirii la finalul reabilitărilor. Dacă administraţia locală a venit cu ideea ridicării unui monument închinat regelului Ferdinand, consilierii UDMR au propus să fie instalată o sculptură a regelui maghiar Ladislau I, întemeietorul oraşului.

"Propunerea noastră ar fi undeva în faţa palatului Vulturul Negru sau undeva în acea zonă, dar, evident, se poate găsi şi o altă soluţie", a precizat Ladislau Ritli, consilier local UDMR.

"Nu se poate hotărî un lucru pur şi simplu acum ad-hoc. Este o hotărâre care este de luat în seamă, dar necesită un material aparte", consideră Daniel Vulcu, consilier local PNL.

"A discuta fără să ştim locaţia propusă, în ce măsură acestă locaţie afectează sau nu proiectul cu finaţare europeană mi se pare puţin prematur şi nu mai putem modifica proiectul de la piaţa Unirii astăzi", a declarat Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Reprezentanţii UDMR cred că discuţiile despre statui nu vor duce la apariţia unor tensiuni etnice.

"Nu cred că în Oradea se pot crea asemenea tensiuni etnice, cu atât mai mult cu cât această statuie a fost acolo în centru", a menţionat Ladislau Rittli jr.

Consilierii nu s-au pus de acord asupra statuii care va fi amplasată în Piaţa Unirii.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri