Sari la conținut
News Alert

DN76, zece ani de "drum veşnic în lucru"

Domnul Gheorghe locuieşte în Copăceni, una dintre localităţile de pe DN 76 Oradea -Beiuş. De zece ani aşteaptă ca drumul să fie reabilitat, sătul de crăpăturile care îi apar în pereţii casei din cauza camioanelor care nu pot evita gropile din asfalt.

"E o neglijenţă totală, lucră doi oameni, două utilaje şi restul stau şi se proptesc în lopeţi", spune bărbatul.

Mii de bihoreni sunt afectaţi zilnic de starea proastă a drumului carea leagă Oradea de sudul judeţului.

"Anul acesta nu s-a lucrat absolut nimic; au pus doar semafoarele ca să ne încurce pe noi", spune un şofer. 

"Noi, de 10 ani, tot aşteptăm ca să îl facă şi nu-l face nimeni."

Telenovela reabilitării DN 76 a început în urmă cu zece ani, când reprezentanţii Ministerului Transporturilor au anunţat intrarea drumului în reparaţii capitale. Lucrările au început cu întârziere pe unele tronsoane, însă şantierele au fost rapid părăsite de muncitori după ce alocarea de fonduri s-a oprit. 

Sătui de starea deplorabilă în care se afla drumul de la Oradea la Deva, primăvara trecută, în semn de protest, locuitorii au plantat panseluţe în gropile de pe şosea.

Anul trecut, s-a reuşit obţinerea de bani europeni pentru reabilitarea drumului, însă existenţa fondurilor pentru reparaţii nu a rezolvat problema pe DN76. Firmele care au câştigat licitaţia pentru reabilitarea drumului au intrat în insolvenţă şi au lăsat lucrările neterminate.

În semn de protest, câţiva locuitori din Beiuş au dedicat Drumului Naţional 76 o pagină de internet şi au declarat tronsonul din Bihor "drum veşnic în lucru".

Ultimul episod al reabilitării drumului s-a consumat la începutul acestei luni. Reprezentanţii Prefecturii Bihor au anunţat intrarea DN76 în reparaţii capitale.

"S-a reuşit şi s-a semnat subcontractarea drumului către o altă firmă şi de săptămâna aceasta, săptămâna viitoare, v-am spus vor fi utilajele aduse la faţa locului", a dat asigurări Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor.

Dacă lucrările de reabilitare vor începe în această luni, modernizarea DN 76 ar putea fi gata la sfârşitul anului viitor.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă