Domeniul HORECA, în criza de personal

Data publicării:
HORECA

O dată cu debutul sezonul estival, s-a dat startul angajărilor în domeniul serviciilor. Sute de locuri de muncă sunt oferite în Bihor în industria hotelieră şi a serviciilor alimentare. Sun căutați de la barmani şi ospătari până la ajutor de bucătari, cameriste şi lucrători în alimentaţie publică. Angajatorii oferă inclusiv calificare la locul de muncă, dar recunosc că nu au mulți candidați.

"Să-ţi faci iarna car şi vara sanie" este un proverb care se aplică cel mai bine pieței forţei de muncă. De exemplu, hotelierii din Băile Felix au început încă din iarnă să caute personal pentru sezonul estival. Sunt dispuşi să accepte inclusiv persoane fără experienţă care să fie instruite la locul de muncă. În schimb oferă salarii motivante şi alte facilităţi, ca de exemplu acces gratuit la piscine.

"La începutul sezonului vom da în folosinţă o nouă locaţie, un hotel de 50 de camere cu spa şi piscină şi bineînţeles că avem nevoie şi de personal. Îi calificăm la locul de muncă, că nu avem altă variantă. Până la urmă poate fi şi o pentru că-i învăţăm pe specificul locaţiei noastre şi sperăm să avem rezultate bune, să facem servicii de calitate”, a precizat Dumitru Fekete, directorul unui complex hotelier.

"De exemplu, pe restaurant căutăm ospătari, ajutor de ospătari, bucătari, ajutori de bucătari şi lucrători în bucătărie, căutăm să ne completăm echipa cu cameriste, iar în centrele de tratament căutăm maseuri”, a detaliat Diana Antonescu, responsabil marketing.

Specialiștii Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca Bihor atrag atenția ca industria hoteliera și cea a alimentației publice sunt grav afectate de lipsa forței de munca. Sute de slujbe din domeniu nu sunt ocupate, dar nici nu au candidați.

"Domeniul HORECA este unul lovit crunt de lipsa de resurse umane. Conform cererilor angajatorilor din judeţul Bihor comunicate Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, peste 300 de persoane şi-au putea regăsi o poziţie în această industrie dacă şi-ar dori”, susţine Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Mulți invocă salariile mici din domeniu și preferă să lucreze în străinătate. La rândul lor, tinerii preferă să facă orice altceva.

"Momentan nu vreau. Pentru că e ultima vacanţă înainte de a începe cu adevărat viaţa şi vreau să mă bucur de ea."

"- Nu prea am timp vara.
- Ce activităţi ai?
- Sunt ocupată cu sportul."

În prezent, rata șomajului în Bihor se apropie de două procente.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri