Sari la conținut
News Alert

Drogurile, inamicii din trafic | 25 de bihoreni, prinşi la volan sub influenţa substanţelor psihoactive

Record nedorit pe şoselele din Bihor. Zeci de şoferi au fost prinşi în acest an în timp ce conduceau sub influenţa drogurilor. Numărul lor este de câteva ori mai mare decât în anii trecuţi, au remarcat poliţiştii, care au posibilitatea să-i depisteze cu uşurinţă pe cei aflaţi sub influenţa substanţelor psihoactive. Mai grav e faptul că în acest fel drumurile devin tot mai nesigure, avertizează specialiştii.

În acest an, 25 de şoferi bihoreni opriţi de poliţişti cu ocazia unor controale de rutină s-au dovedit a fi sub influenţa drogurilor. Numărul lor este de câteva ori mai mare decât anii trecuţi când erau identificate unul sau două astfel de cazuri.

„Persoana este condusă la spital, unde cu ajutorul unor testere rapide din salivă sau din urină se poate stabili dacă într-adevăr acea persoană a consumat substanţe cu efect psihoactiv”, susţine comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor

Consumatorii unor astfel de substanţe psihoactive au reacţii incontrolabile, care îi pot da de gol cu uşurinţă.

„Tulburări ale reflexelor osteotendinoase, incapacitatea de a reacţiona prompt la diferiţi stimuli din trafic. Reprezintă un pericol pentru cei din trafic, dar şi pentru persoana respectivă”, atrage atenţia dr. Hadrian Borcea, coordonator UPU SMURD Bihor.

În încercarea de a preveni astfel de situaţii, consilierii Antidrog din Bihor s-au întâlnit cu reprezentanţii şcolilor de şoferi.

„Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor derulează activităţi de prevenire în şcolile de şoferi tocmai pentru a preveni consumul de alcool şi alte substanţe stupefiante la volan. Că este vorba de stimulare, inhibare sau perturbarea sistemului nervos - toate pot duce cu uşurinţă la crearea unui incident”, susţine Bogdan Axinte, consilier CPECA Bihor.

Statisticile arată că, deşi numărul şoferilor sub influenţa substanţe psihoactive este în creştere în Bihor, judeţul nu depăşeşte media naţională.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă