Sari la conținut

Drumul dintre Remeţi şi Stâna de Vale, capcană pentru şoferi

Din cauza ninsorilor şi a îngheţului, un drum din zona montană a judeţului Bihor se transformă într-o adevărată capcană pentru şoferi. Este vorba despre şoseaua care leagă localitatea Remeţi de stațiunea Stâna de Vale. Pe lângă gheață și zăpadă, și gropile și denivelările din asfalt sunt alte motive pentru care unii șoferi care ajung în zonă au nevoie de intervenția jandarmilor montani ca să ajungă cu bine la destinație.

Unul dintre drumurile care leagă două zone turistice importante din judeţul Bihor este închis prin amplasarea unei bariere mobile. Interdicţia de pe şoseaua care uneşte comuna Bulz de Coada Lacului şi de staţiunea Stâna de Vale este însă deseori ignorată de şoferi, care rămân blocaţi pe traseu.

"De la începutul acestui an, jandarmii montani de la postul Stâna de Vale au acţionat pentru a ajuta la deszăpezirea a şapte autovehicule rămase înzăpezite pe drumul Stâna de Vale-Remeţi. Jandarmii verifică mai întâi dacă persoanele implicate nu au nevoie de îngrijiri medicale, verifică starea de sănătate a acestora, dacă sunt copii", a explicat căpitanul Daniel Bizău, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.

Pe primii nouă kilometri de drum şoferii trebuie să evite utilajele care modernizează şoseaua.

"Aş recomanda să evite ruta Remeţi-Stâna de Vale, având în vedere condiţiile meteo şi starea drumului, până la finalizarea lucrărilor de reparaţii care în momentul de faţă sunt în derulare. Se pot înzăpezi, rămân împotmoliţi sau derapează", spune Augustin Sărăcuţ, primarul comunei Bulz. "Până la Coada Lacului drumul nu a fost închis."

Mai departe condiţiile devin şi mai vitrege, a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea: "şoferii care ajung aici întâmplător sau ghidaţi de GPS au parte de mai multe provocări. Asfaltul lipseşte pe porţiuni foarte mari, iar în unele locuri drumul s-a surpat. Adăugaţi la acestea gheaţa şi zăpada întâlnite pe traseu."

Porţiunea de drum Remeţi-Stâna de Vale ar putea fi modernizată cu fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro pe care Consiliul Judeţean are în plan să le acceseze.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa