Drumul Iadului. O vale pitorească din Bihor are parte de un drum de coşmar

Data publicării:
drumul iadului 160615

Cascada Iadolina din Munţii Bihorului este una dintre atracţiile de pe Valea Iadului. Aa fost dotată recent cu o platformă metalică, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 40 de mii euro.

"Pe valea Iadului am amenajat platforme de vizitare la cascada Iadolina, Ieduţului şi Săritoarea Miresei, pentru ca turiştii să le vadă în siguranţă, dar şi pentru o mai bună vizibilitate a lor", spune Mihai Togor, ecologist.

Doar că turiştii care se încumetă să urce spre Stâna de Vale au parte de un şoc încă de la primii kilometri: relieful este la fel de accidentat ca şi drumul.

"Este foarte rău drumul, abia putem să mergem. Sunt foarte multe gropi, nu am putut ajunge până în Stână. Era un copac răsturnat."

"Drumul este într-o stare precară. E spălat de ape, asfalt e doar din loc în loc şi este cu gropi în foarte multe locuri."

Doar 20 de pensiuni există pe Valea Iadului, în ciuda potenţialului zonei. Proprietarii se plâng de neimplicarea autorităţilor.

"Ne sună turiştii şi întreabă dacă s-a rezolvat drumul. Nu s-a rezolvat! Astfel că nu vin, din cauza drumului. 60-70% a scăzut numărul turiştilor", a contabilizat Florica Debrenti, proprietară de pensiune.

"Dincolo de frumuseţea peisajului, există o suferinţă a localnicilor care au decis să construiască aici. E drumul, aşteptăm de 25 de ani să se întâmple ceva cu el", spune şi Rodica Cormos, proprietară de pensiune.

Nouă din cei 24 de kilometri ai drumului Remeţi - Stâna de Vale aparţin din 2011 comunei Bulz, care a preluat tronsonul de la Romsilva. În locul unei reabilitări totale, şoseaua a avut parte doar de plombări.

"Este greu de plombat cu asfalt. Noi plombăm cu piatră spartă, dar nu rezistă", explică Augustin Sărăcuţ, primarul comunei Bulz.

Consiliul Judeţean Bihor are în vedere reabilitarea totală a drumului, însă singura şansă sunt fondurile europene. "Este propus spre finanțare pe perioada 2014/2020, finanțare prin programul operațional regional. Acest proiect este încadrat ca și un proiect prioritar al regiunii de nord-vest ca atare nu se pune probleme de posibilitatea de să spunem de nefinanțare", susţine Horia Carţiş, directorul de cabinet al preşedintelui CJ Bihor.

Acest drum nu dă bătăi de cap şoferilor doar vara. În această iarnă, pe el s-a format un adevărat patinoar, iar maşinile au fost blocate zile în şir în bucăţile de gheaţă.

Reporteri: Bogdan Costea, Diana Grad
Operatori: Gabor Szilagyi, Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri